Bekijk eerst wat je allemaal in kan vriezen. Een paar producten raden wij niet aan om in de vriezer te gooien:
- Groente en fruit die veel water bevatten. Denk aan komkommer, watermeloen en tomaat. Het van nature aanwezige water bevriest ook, waardoor dit bij het ontdooien ook smelt. Een komkommer verandert daarom na het invriezen in een komkommerpapje.
- Melkproducten. Denk aan yoghurt en slagroom, maar ook aan zachte kazen zoals ricotta en mozzarella. Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt.
- Krokante voedingsmiddelen (waaronder gefrituurd eten). Je wilt natuurlijk niet die crispy bite verliezen.
- Eieren. Je kan rauwe eieren wel invriezen, maar niet met schil. Eidooiers zetten namelijk uit, waardoor het schilletje gaat barsten. Je kan een ei wel eerst klutsen voor je hem invriest. Een overgebleven eiwit of eigeel kan ook ingevroren worden. Bewaar eieren niet langer dan 3 maanden in de vriezer.
- Aardappelen. Verse aardappelen bevatten te veel vocht om in te vriezen.