Tahin

Tahin: de nootachtige pasta uit het Midden-Oosten 

Het is romig, gemaakt van geroosterde sesamzaadjes en heeft een heerlijke nootachtige smaak. We hebben het hier natuurlijk over tahin! Van het Midden-Oosten tot aan Europa, tahin wordt over de hele wereld gebruikt om maaltijden te verrijken. Maar wat is tahin precies en wat kun je er allemaal mee maken? Je ontdekt het hier!

Wat is tahin en hoe smaakt het? 

Tahin, ook wel bekend als tahini of sesampasta, is een zachte pasta die wordt bereid door semsamzaadjes fijn te malen. Deze zaden worden eerst licht geroosterd waardoor het de kenmerkende nootachtige smaak krijgt. Tahin is een klein beetje bitter en gaat verrassend goed samen met zowel zoete als hartige ingrediënten. In de keuken is het niet alleen een basis voor hummus of baba ganoush, maar is het ook een belangrijk ingrediënt in veel sauzen, spreads en dressings. Wist je dat tahin in het Midden-Oosten ook veel gegeten wordt in combinatie met platbrood? Mocht je dus een echt Midden-Oosters bammetje willen, neem dan wat platbrood en doop dit in de tahin of tahinsaus!

Is tahin gezond voor je? 

Daar kunnen we kort over zijn: ja! Tahin is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het zit vol met gezonde vetten, vitamines en mineralen zoals magnesium en ijzer. Koken met tahin maakt je maaltijden dus niet alleen smaakvol, maar ook super voedzaam. En daar worden we blij van!

Hoe kan je tahin vervangen?

Geen tahin in huis? Geen probleem! Pindakaas of notenboter kan in veel recepten een goed alternatief zijn. Oké, de smaak is niet precies hetzelfde als tahin, maar deze vervangers zorgen in ieder geval voor een romige textuur en nootachtige smaak in je gerecht.

Aan de slag met tahin!

Nu je weet wat tahin is en waarvoor je het kunt gebruiken, nodigen we je uit om deze veelzijdige pasta zelf te ontdekken! Van een simpele tahindressing tot een recept meer out-of-the-box, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij hebben al een flink aantal lekkere recepten voor je klaargezet. Maak als basis een keuze uit ons tahinassortiment of ga zelf aan de slag met dit tahinrecept, en je bent klaar om te beginnen! Tip: heb je jouw tahin in de koelkast bewaard en wil je het weer gebruiken? Roer het dan even goed door zodat de olie zich opnieuw mengt met de sesampasta.

Meer lezen?

Kombu: alles wat je moet weten

Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.

Meer over kombu

Gochujang: dé Koreaanse smaakmaker

Wil je weten waarom de Koreanen zo dol zijn op gochujang? We vertellen je er alles over.

Lees alles over gochujang
Kimchi met gochujang

Alles wat je moet weten over dashi

Wat ons betreft is dashi de lekkerste smaakmaker uit de Japanse keuken. Warm, krachtig en heerlijk van smaak. Wij vertellen je alles over deze favoriet.

Meer lezen over dashi