Due diligence is een continu proces. Het start met een impact assessment. Hierbij worden potentiële en daadwerkelijke risico’s en negatieve effecten voor mens en milieu geïdentificeerd en beoordeeld. Ook worden prioriteiten gesteld, want sommige problemen zijn ernstiger en groter dan andere. Dat doen we samen met experts, rechthebbenden en andere belanghebbenden, zoals overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Daarna stellen we een actieplan op en werken we met onze leveranciers en andere partijen samen om te zorgen dat negatieve effecten worden aangepakt en zoveel mogelijk worden voorkomen of verminderd. Vervolgens informeren we de buitenwereld over de resultaten van de aanpak – over de successen en de uitdagingen waar we tegenaanlopen – en over de vervolgstappen in het proces.
Uitgebreid lezen over deze onderwerpen?
Rapportage duurzame cacao keten 2020
Supplier brochure gender equality & women’s rights
Albert Heijn zet continue stappen om samen met leveranciers een beweging te creëren om mensenrechten in onze toeleveringsketens te verbeteren door middel van baanbrekende initiatieven voor de belangrijkste grondstoffen. Richting 2030 implementeren wij programma’s op gebied van cacao, en verse groenten en fruit om belangrijke stappen te zetten op gebied van mensenrechten. Deze programma’s zijn op een holistische manier opgebouwd op basis van ons due diligence proces, en zetten in om samen met onze leveranciers en ketens stappen te zetten op gebied van mens en milieu.
Op gebied van cacao, wordt voor 2028 de cacao die gebruikt wordt in het volledige assortiment van Albert Heijn eigen merkproducten ingekocht via de Open Chain en geproduceerd volgens de 5 Sourcing Principles van de Open Chain.
Op gebied van groenten en fruit gaat Albert Heijn, samen met onze internationale telers verdergaande, ambitieuze stappen zetten om onze internationale groenten en fruit ketens zo duurzaam, transparant en eerlijk mogelijk te maken. De focus van het programma is op regereratieve landbouw-, en sociale en milieunormen die verder reiken dan de standaard certificeringseisen met die wij al lang werken. Voor 2030 zijn alle internationale fruit en groenten leveranciers stappen aan het zetten om een betekenisvolle bijdrage te kunnen leveren aan een gezonde, sociale en duurzame samenleving.