Culurgiones (gevulde pasta met aardappel en pecorino)
bewaar
bewaar

Culurgiones (gevulde pasta met aardappel en pecorino)

Culurgiones (spreek uit: koeloerdjonès) is gevulde pasta en uit Sardinië. Elke familie heeft een eigen recept. De basis bestaat uit aardappel, munt en pecorino. Liefst met een zo simpel mogelijke saus, zodat de kunstwerkjes het stralende middelpunt zijn.

1 uur bereiden

11 ingrediënten

Aan de slag

Doe de bloem, eieren, ⅕ van de olie en het zout in een kom en kneed in 1-2 min. tot een samenhangend deeg. Neem uit de kom en kneed in 5-6 min. met je handen tot een elastisch deeg. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken. Wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. rusten op kamertemperatuur.

Maak ondertussen de vulling: kook de ongesneden en ongeschilde aardappelen in 20-25 min. gaar. Giet af en laat 10 min. uitdampen in een vergiet.

Haal de blaadjes van het takje munt en snijd zo fijn mogelijk. Rasp de kazen. Rasp de knoflook op een fijne rasp.

Verwijder de schil van de aardappelen en stamp de aardappelen fijn. Meng de munt, geraspte knoflook, beide kazen en ⅕ van de olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.

Snijd het deeg in 4 gelijke stukken. Draai de stukken meerdere malen door de pastamachine op een steeds kleinere stand, totdat je 4 lange dunne vellen hebt van max. 1 mm dik. Leg de pastavellen op een met bloem bestoven werkblad. Steek met de uitsteekvorm 6 cirkels uit elk vel deeg, zodat je 24 rondjes hebt. Dek de rondjes af met vershoudfolie.

Maak de saus: verhit de rest van de olie in een pan. Snijd de rest van de knoflook in plakjes en bak 1 min. Scheur het basilicum en voeg samen met de polpa toe. Laat op laag vuur met de deksel op de pan 15-20 min. koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Breng ondertussen een pan met ruim water en eventueel zout aan de kook.

Leg ca. 2 tl aardappelvulling in het midden van een deegrondje. Vouw de randen van het deegrondje aan weerszijden van de vulling omhoog (als een tacoschelp) en zet het deegvormpje op het werkblad. Vouw vanaf een (open) kant de randen in een plooi tegen elkaar aan en vervolgens naar binnen tegen de vulling aan. Vouw zo telkens aan beide randen een plooi, in de richting van de open kant en druk ze vervolgens naar binnen tegen de aardappelvulling aan. Herhaal tot je aan de andere kant bent en je een soort gevlochten naad hebt. Druk aan het einde van de andere kant het deeg tot een puntje. Het kan zijn dat er wat vulling overblijft/eruit komt.

Kook de culurgiones in delen 4 min. Verdeel de tomatensaus over de borden en leg daar de culurgiones op. Serveer met extra kaas.

serveertipLekker met chilivlokken.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Culurgiones (gevulde pasta met aardappel en pecorino)

Culurgiones (spreek uit: koeloerdjonès) is gevulde pasta en uit Sardinië. Elke familie heeft een eigen recept. De basis bestaat uit aardappel, munt en pecorino. Liefst met een zo simpel mogelijke saus, zodat de kunstwerkjes het stralende middelpunt zijn.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig