Aspergesoep
Wit én vloeibaar goud: aspergesoep! Asperges zijn er niet lang, dus zodra het voorjaar is, liggen ze op ons bord. Of, in dit geval, in onze kom. Lekker met slagroom en nootmuskaat.
Aspergesoep
- Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Houd de schillen en onderkanten apart. Doe de asperges met het water in een ruime pan. Breng aan de kook en zet het vuur na 5 min. uit. Laat 10 min. staan. Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en houd apart.
- Voeg de schillen en onderkanten toe aan het kookvocht en laat 20 min. trekken. Schenk de bouillon door een zeef en vang de bouillon op.
- Smelt de boter in dezelfde pan en voeg de bloem toe. Roer tot een glad mengsel en laat 3-4 min. op laag vuur garen zonder te kleuren. Voeg de bouillon en bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat 5 min. zachtjes koken. Snijd de asperges in stukjes en voeg met de slagroom toe aan de soep. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Gebonden of heldere aspergesoep?
Aspergesoep is het meest bekend als gebonden variant. Door de roux – een mengsel van bakboter en bloem – krijgt de soep zijn bekende romige smaak. Zin in een lichter soepje? Ga dan voor een heldere aspergesoep. Door de roux achterwege te laten, komt de subtiele smaak van de bouillon naar voren. Wist je trouwens dat je met de schillen van asperges ook goed kan koken? De schillen bevatten namelijk veel smaak en vormen een goede basis voor de soep. Zonde dus om weg te gooien! Door de schillen te laten trekken, krijg je een lekkere bouillon.
Hoe bewaar je aspergesoep?
Je kunt aspergesoep, eenmaal afgekoeld, 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep na bereiding eerst volledig afkoelen om te voorkomen dat hij sneller bederft. Zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs en zet deze vervolgens goed afgesloten in de koelkast. Je kunt aspergesoep ook invriezen (-18 ºC) en zo 3 maanden bewaren.
Wat eet je bij aspergesoep?
Bij aspergesoep kunnen reepjes ham of spek eigenlijk niet ontbreken. Door er nog een ei en prei of bieslook aan toe te voegen maak je de soep helemaal af. Of wat dacht je van een knapperige crostini? Met dit geroosterd sneetje stokbrood geef je de aspergesoep een lekkere bite. Even onder de grill en genieten maar! Maar ook met tosti’s of belegde broodjes maak je van aspergesoep een compleet gerecht.
Hoe varieer je met aspergesoep?
Kies in plaats van het witte goud eens voor groene asperges. Deze groene smaakmaker heeft een krachtigere smaak dan zijn zoetere zusje. Maar ook een combinatie van witte en groene asperges smaakt zeker niet verkeerd. Of wat dacht je van een gegratineerde aspergesoep? Dit gerecht ziet er zo mooi uit dat je er bijna niet van durft te eten. Doe dat nou maar wel, want het is lékker!
Welke wijn bij aspergesoep?
De juiste wijn bij aspergesoep kan ervoor zorgen dat de smaken van zowel de soep als de wijn worden versterkt. Extra genieten dus. Maak je een volle, romige aspergesoep? Ga dan ook voor een wijn die lekker vol en romig is. Een Chardonnay bijvoorbeeld. Bij een heldere aspergesoep kan je voor een frissere witte wijn gaan zoals een Verdicchio. Meer tips? Ontdek de lekkerste wijnen bij asperges.