Baklava

Baklava

Het ultieme Midden-Oosterse recept voor zoetekauwen: baklava! Serveer dit knapperige filodeeg met noten, specerijen en honing als dessert of bij een grote pot met muntthee.

Baklava maken

Baklava maken

  1. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Laat afkoelen op een bord. Maal de noten heel fijn in het hakmolentje van de staafmixer, houd 3 el apart. Smelt in een kleine pan de boter met de honing 3 min. en haal van het vuur.
  2. Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. zachtjes doorkoken tot een kleurloze siroop. Pers de halve citroen uit. Neem de pan met siroop van het vuur, meng er 1 el citroensap door en laat afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 165 °C. Leg ondertussen een vel ontdooid filodeeg op het werkblad en bestrijk lichtjes met wat honing-boter. Bestrooi met een dun laagje gemalen pistache. Bedek met een tweede vel filodeeg en bestrijk ook dit met honingboter en bestrooi met pistache. Bedek met een 3e vel en bestrijk ook met honingboter. Rol de 3 vellen vanaf de korte zijde strak op tot een rol. Leg de rol in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle vellen op zijn, je hebt dan 6 rollen die stevig tegen elkaar in de ovenschaal passen.
  4. Bestrijk de rollen met de rest van het honing-boter-mengsel en snijd in de breedte in vieren, zodat je 24 stukjes krijgt. Bak de stukjes baklava ca. 30 min in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  5. Neem uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop, laat minimaal 2 uur intrekken. Bestrooi de bovenkant van de baklava met de achtergehouden gemalen pistachenoten.
Wat is baklava?

Wat is baklava?

Baklava is een verzamelnaam voor allerlei soorten zoet gebak, gemaakt met flinterdunne laagjes deeg en een vulling van (meestal) honing en gehakte noten. Het wordt gegeten in de Balkan, Turkije, Griekenland, sommige landen in Noord-Afrika, Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Men vermoedt dat de oorsprong in het Ottomaanse rijk ligt.

Per regio zijn er veel verschillende recepten of vormen van baklava te vinden. In Griekenland wordt vaak walnoot en honing gebruikt, in Turkije eerder suikerstroop. Daar worden ook fijngehakte pistache en griesmeel of room in de vulling verwerkt. De bekendste baklava bestaat uit knapperige laagjes filodeeg (phyllo is het Griekse woord voor ‘blaadje’), andere soorten worden gemaakt met kataifi, een soort draadjesdeeg.

Na een jarenlange strijd wist Turkije in 2013 de Gaziantep baklava als eerste Turkse product te laten registreren bij de Europese Unie (EU protected Designation of Origin).

Hoe maak je baklava?

De basis van baklava is filodeeg: een flinterdun soort deeg dat is gemaakt van bloem, water en olie. Je maakt baklava door vellen filodeeg met een kwastje te bestrijken met gesmolten boter en op elkaar te leggen, met daartussen een vulling van gemalen noten, gezoet met honing of suikersiroop, en op smaak gebracht met bijvoorbeeld kaneel en kruidnagel. Na het bakken giet je een suikersiroop over het knapperige deeg. Voilá: zelfgemaakte baklava!

Hoe maak je baklava?
Baklava: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Baklava: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar. Wil je baklava weer opwarmen? Haal een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Warm in ca. 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.