Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse recepten

Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse recepten

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika beslaan doordat het op 2 continenten ligt een enorm gebied. Uiteraard is er dan ook een gigantische diversiteit aan verschillende keukens en smaken. Hierdoor kunnen we dus ook eigenlijk niet spreken van Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse recepten, maar belichten we een aantal lekkere recepten uit (of geïnspireerd door) verschillende landen uit deze gebieden, zodat je een idee krijgt van de smaakvolle keukens uit dit grote gebied met culinaire schatten.

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen uit deze gebieden komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in deze werelddelen voorkomen.

Shakshuka

Shakshuka

  1. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snijd in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn.
  2. Verwarm de olie in de grote koekenpan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Fruit de ui 5 min. onder regelmatig omscheppen. Bak de knoflook, paprika, peterselie, paprikapoeder en het komijnzaad 2 min. mee.
  3. Doe de gepelde tomaten bij het ui- paprikamengsel. Plet ze iets met een lepel tegen de zijkant van de pan. Schep om, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat 10 min. zacht koken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Maak een kuiltje in het tomatenmengsel met de achterkant van een lepel en breek er voorzichtig een ei boven. Herhaal dit met de rest van de eieren. Bestrooi elk ei licht met peper. Leg de deksel op de pan en laat het mengsel 5-7 min. zacht koken, tot het eiwit net is gestold.
  5. Verwarm de pita’s in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de koriander fijn. Bestrooi de shakshuka met de koriander en serveer het gerecht met de pita’s.
Shakshuka: eenpansgerecht met eieren

Shakshuka: eenpansgerecht met eieren

Shakshuka is in de basis een stoof van tomaten en ei. Dit gerecht wordt in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten veel gegeten als ontbijt en elke streek heeft zijn eigen variant. De basis is dus tomaat, maar paprika komt ook veel voor. En er zijn groene shakshuka’s met onder andere spinazie. Pittig, mild, met komijn, paprikapoeder, piment, harissa, venkelzaad en/of korianderzaad: de smaken wisselen per gebied. Ui en knoflook mogen, maar zijn geen vast onderdeel. Als topping zijn koriander, peterselie, munt, witte kaas en/of olijfolie een optie.

Couscous: stomen maar!

Hoewel sommige instructies anders doen vermoeden (alleen even wellen), hoort couscous toch echt gestoomd te worden. Doe de couscous in een grote kom, besprenkel met olie en bestrooi met een flinke theelepel zout. Wrijf en masseer de couscous zodat elke korrel lichtjes glimt. Schenk er lauwwarm water op en laat de couscous 10 minuten staan, totdat het water opgenomen is. Roer de couscous los met een garde. Schep in het bovenste deel van een couscouspan, stoompan, in een met een kaasdoek beklede zeef of stoommand of in de schaal van de stoomoven. Stoom de couscous ca. 10 minuten, bij voorkeur boven kokende bouillon en anders boven een pan met een flinke laag goed kokend water. Doe de eenmaal gestoomde couscous terug in de grote kom, besprenkel met wat koud water en roer los met een garde.

Couscous: stomen maar!
Falafel: hoe wordt het gemaakt?

Falafel: hoe wordt het gemaakt?

De lekkerste falafel maak je van gedroogde kikkererwten, die je een nacht of langer laat weken in water. Je hoeft de kikkererwten dan niet meer te koken. Hier maak je een deegje van dat je op smaak brengt, tot balletjes rolt en frituurt. In plaats van kikkererwten worden ook wel gedroogde tuinbonen gebruikt. Naast knoflook en zout kun je als smaakmaker ook peterselie, koriander, kurkuma, komijn en pepers toevoegen. Falafel is echt streetfood, dat je bij voorkeur eet in een pita, met groenten en een saus van tahin (sesampasta).