Linzensoep
Trek in een vullende maaltijdsoep? Maak dan eens linzensoep! Naast lekker is deze soep hartstikke voedzaam. Varieer door er diverse groenten, vlees, vis en specerijen of kruiden aan toe te voegen.
Rijkgevulde, kruidige linzensoep met tomaat en kikkererwten maken: zo doe je dat
- Snipper de uien. Snijd de bleekselderij in boogjes. Snijd de knoflook fijn. Laat de linzen en kikkererwten uitlekken in een vergiet en spoel af onder koud stromend water.
- Verhit de olie in een soeppan. Fruit de ui, bleekselderij, knoflook en kaneel 2 min. op laag vuur. Schep de linzen, kikkererwten en tomatenblokjes erdoor. Voeg het water en de bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat 10 min. op laag vuur koken. Roer af en toe.
- Pers de citroen uit en snijd de koriander grof. Roer 1,5 el citroensap (per 4 personen) door de soep. Pureer de soep grof met de staafmixer en verdeel over de kommen. Garneer met de koriander.
Wat is linzensoep?
Linzensoep is soep gemaakt van linzen, oftewel peulvruchten. Er zijn verschillende soorten linzen: rode, gele, groene en bruine. Afhankelijk van de soort kook je gedroogde linzen in 12 tot 45 minuten gaar. Je kunt de linzen na het koken heel in de soep laten of pureren met een staafmixer. Gebruik voor een snellere variant gekookte of gestoomde linzen uit blik, pot of zak.
Is linzensoep gezond?
Linzensoep is in de basis gezond, hoewel het afhangt van de ingrediënten die je er verder aan toevoegt. Linzen zijn rijk aan vezels en zorgen daardoor voor een lang verzadigd gevoel. Voeg liever geen zout toe, maar geef je soep extra smaak door kruiden en specerijen te gebruiken.
Linzensoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Linzensoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Je kunt de soep ook invriezen: in de vriezer is soep maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat het diepvriesbakje barst. Linzensoep warm je weer op door ’m al roerend op laag vuur aan de kook te brengen.
Direct aan de slag
Meer soeprecepten
Meer winterse gerechten
Andere peulvruchten
Vergeten groenten