Dumplings & gyoza

Dumplings & gyoza

Dumplings en gyoza gaan er op elk moment van de dag wel in: als voorgerecht, als onderdeel van een dimsum-tafel of als snack tussendoor. Deze gevulde deeghapjes móét je proberen. Heb jij ze weleens zelf gemaakt?

Gyoza maken

Gyoza maken

  1. Schil de halve peen en snijd in kwarten. Snijd de bosuitjes elk in 4 stukken. Schil de gember en doe met de knoflook, peen, bosui en witte kool in de keukenmachine. Mix met korte pulsen tot een rul mengsel.
  2. Schep het groentemengsel in een kom en voeg het gehakt, de suiker, ⅓ van de sojasaus, de helft van de sesamolie en de maizena toe. Meng dit 5 min. met een houten lepel tot het een plakkerige textuur heeft. Breng op smaak met de peper en eventueel zout. Laat het mengsel 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.
  3. Haal de gyozavellen los van elkaar en leg ze onder een vochtige theedoek. Haal er steeds 1 vel onder vandaan en schep 1 volle theelepel van de vulling in het midden van elk vel. Bestrijk met je vinger de rand rondom licht met water. Vouw het vel dubbel, waarbij de randen boven de vulling samenkomen. Druk alleen het midden van de rand vast. Vouw nu de plooien in de rand: vanaf de linkerhoek naar het midden 2 plooien en van de rechterhoek naar het midden 2 plooien. Druk de hele rand goed vast. Je hebt nu een dumpling in de vorm van een halve maan. Zet de gyoza met het deegrandje omhoog op een bord. Herhaal met de rest van de vulling en vellen.
  4. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en leg de gyoza met de deegrand naar boven in de pan. Bak 5 min. tot de onderkanten goudbruin en krokant zijn. Voeg het water toe en doe de deksel direct op de pan om de gyoza te stomen. Stoom 3 min., neem de deksel van de pan, zet het vuur hoger en bak nog 1 min., zodat de onderkanten weer knapperig worden.
  5. Maak ondertussen een dipsaus van de rijstazijn en de rest van de sojasaus en van de sesamolie.
  6. Neem de gyoza uit de pan en zet ze op een plat bord. Serveer direct met de dipsaus.
Wat is het verschil tussen dumplings en gyoza?

Wat is het verschil tussen dumplings en gyoza?

Dumplings is een verzamelnaam voor alle soorten gevuld deeg. Technisch gezien valt ravioli hier ook onder, maar met dumplings wordt meestal een variant uit een Aziatische keuken bedoeld. Die zijn er in allerlei vormen en maten:

  • Gestoomd
  • Gefrituurd
  • In soep en met verschillende soorten vulling.

Gyoza zijn Japanse dumplings, meestal gevuld met varkensvlees, die worden gestoomd en daarna knapperig gebakken in de pan.

Dumplings maken: hoe doe je dat?

Dumplings maken is een eitje!

Maak het deeg:

Qua vulling kun je er totaal op los variëren:

  • Groenten, gehakt en fijngemalen garnalen zijn klassiekers.
  • Of maak je dumplings nog specialer en vul wontons (de Chinese variant) met hoisineend.
  • Breng de vulling op smaak met Aziatische smaakmakers zoals sojasaus, sesamolie, gember, knoflook en/of bosui.

Na het vouwen kun je de dumplings gemakkelijk stomen, maar als je geen stoommand of -pan hebt, kun je ze ook gewoon koken.

Dumplings maken: hoe doe je dat?
Gyoza maken: hoe doe je dat?

Gyoza maken: hoe doe je dat?

Gyoza maken? De vellen maak je makkelijk zelf:

  • Met tarwebloem en water of kun je kant-en-klaar kopen. Met dit recept voor gyoza met nori vrolijk je dat deeg op met een extra ingrediënt.

Gyoza-vulling wordt vaak gemaakt van gehakt of garnalen, maar je kunt het ook vegetarisch houden.

Er zijn twee manieren om gyoza te bereiden:

  • Bak de gyoza in zonnebloemolie in een koekenpan. Doe vervolgens een scheut water bij de gyoza, doe de deksel op de pan en laat 3 tot 5 minuten stomen.
  • Of kook de gyoza 5 minuten, droog ze af (om spetteren te voorkomen) en bak ze dan knapperig in de koekenpan.