Recepten met kimchi
Koreaanse kimchi heeft wel wat weg van Nederlandse zuurkool: in beide bereidingen wordt kool ingelegd in zout, waarna het fermenteren begint. Maar bij kimchi worden de koolbladeren en eventuele andere groenten ook ingesmeerd met een pittige pasta. Maak kimchi zelf from scratch!
Kimchi maken
- Snijd de kool in de lengte in kwarten en de kwarten in de breedte in repen van ca. 4 cm breed. Doe het water met het zout in een grote kom en roer tot het zout is opgelost. Doe de kool erbij en masseer met je handen 1 min. Het zout trekt vocht uit de kool, waar door deze zachter wordt. Laat 3 uur staan.
- Doe de tenen knoflook, ui, gochujang, vissaus, chilivlokken en suiker in de keukenmachine en pureer tot een glad mengsel. Doe in een grote mengkom.
- Snijd de radijs in kwarten en snijd de bosuitjes in de breedte in stukken van ca. 2 cm. Voeg de radijs, bosui en peen julienne toe aan de mengkom en meng alles goed door.
- Giet het gezouten water van de kool af en spoel de kool 3 keer goed af met kraanwater. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de kool bij het kruidenmengsel en schep alles goed door.
- Schep de kimchi op een schaal of bord en bestrooi met de sesamzaadjes. Deze kimchi wordt vers gegeten en wordt ook wel geotjeori genoemd.
Wat is kimchi?
Kimchi komt uit Korea en is gefermenteerde groente: vaak kool, maar soms ook andere groenten als wortel, radijs of bosui. Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Kimchi maken: hoe doe je dat?
Kimchi maak je van Chinese kool met een kimchipasta waar onder andere knoflook en gember in zit. Chinese kool heeft een knapperige structuur en een wat zoete smaak. Je kunt de kool inleggen door de bladeren stuk voor stuk met zout te bestrooien en deze elk halfuur te keren totdat het vocht eruitkomt. Je kunt ook een snelle versie maken door het zout op te lossen in kokend water en op de kool te schenken. Daarna spoel je de bladeren af en smeer je ze in met een kimchipasta, die bestaat uit onder andere knoflook, gember, ui, suiker, vissaus en hete gedroogde pepers. Vermeng de kool eventueel nog met andere fijngesneden groenten. Doe de kimchi in een goed afsluitbare bak of traditionele onggi pot en duw met een houten lepel naar beneden zodat alle lucht eruit gaat.
Hoelang kun je kimchi bewaren?
Je kunt kimchi direct eten na het bereiden. Dit wordt verse kimchi genoemd. Na ongeveer ½ tot 2 dagen begint het te fermenteren. Dit kun je goed zien als je de kimchi met een houten lepel onder het vocht duwt. De vloeistof begint dan te bubbelen. Dit deel van het proces gaat sneller bij kamertemperatuur. Kimchi blijft langer goed bij lage temperaturen en kun je na de eerste fermentatie (dus nadat het is gaan bubbelen) het beste in de koelkast bewaren. Hier blijft het minimaal 1 week goed.
Waar kun je kimchi kopen?
Je kunt bij Albert Heijn verse Chinese kool kopen waarmee je je zelfgemaakte kimchi kan bereiden. Wil je liever kant en klare kimchi kopen? Deze vindt je in pot of in blik. Heerlijk bij rijstgerechten, vlees, vis, salades en soepen. Wist je dat Kimchi ook erg lekker is met kaas of op een burger.
Direct aan de slag
Meer uit Azië
Aziatische keukens