Japanse recepten
Japans koken? Sushi is een welbekend Japans gerecht. En er is nog veel meer lekkers uit de Japanse keuken! Bekijk snel alle Japanse recepten en recepten geïnspireerd op gerechten en smaken uit ‘het land van de rijzende zon’.
Onigiri
- Verwarm de olie in een koekenpan en bak de zalm in ca. 6 min. gaar, keer halverwege. Laat 10 min. afkoelen op een bord.
- Snijd ondertussen de sushigember en bosuitjes flinterdun en doe in een mengkom. Voeg de gebakken zalm toe en prak alles met een vork. Voeg de sojasaus en mayonaise toe en schep om. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de gekookte rijst in een ruime schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de rijst en zalmvulling in 12 gelijke porties.
- Leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht en schep daar de helft van een portie rijst op. Maak met je duim een kuiltje in het midden en schep er 1 el zalmvulling in. Schep de andere helft van de rijstportie erop en vouw de vershoudfolie strak dicht. Knijp het goed samen, zodat je een compacte bal krijgt. Vorm de rijstbal vervolgens in een driehoek. Haal de vershoudfolie van de onigiri. Herhaal met alle porties rijst en zalmvulling.
- Knip het norivel doormidden en knip beide helften in de breedte in 6 repen. Vouw steeds 1 reep norivel om de onderkant van de rijstdriehoekjes.
Sushi maken
Sushi is een Japans gerecht op basis van rijst - op smaak gebracht met een mengsel van azijn, suiker en zout - en rauwe vis. Inmiddels is het gerecht sterk verwesterd en worden er wereldwijd talloze variaties gemaakt, die niet allemaal rauwe vis bevatten maar ook bijvoorbeeld komkommer, avocado of gebakken vis. Er zijn verschillende vormen sushi, waarvan de vulling kan variëren. Zo is er ‘nigiri’, een stukje rauwe vis op een met de hand gevormd balletje rijst, ‘maki’, een gevulde rol met nori (zeewier) aan de buitenkant, ‘urumaki’, met juist de rijst aan de buitenkant, en ‘temaki’, een gevuld ‘hoorntje’, ook wel ‘handroll’ genoemd.
Ramen: noedels en soep
Ramen is een noedelsoep op basis van een krachtige bouillon, waarvan talloze versies bestaan. Hoewel veel mensen ramen zien als typisch Japans, werd het gerecht voor het eerst geïntroduceerd in Japan door Chinese immigranten aan het einde van de 19e eeuw. Een kom ramen bestaat uit verschillende, even belangrijke componenten: noedels, toppings, eventueel een smaakvolle olie en ‘tare’ (spreek uit als tah-reh) een mengsel op basis van sojasaus, mirin (Japanse rijstwijn), suiker en soms sake, waarmee de bouillon op smaak wordt gebracht. Elk onderdeel kan verschillen, afhankelijk van de streek en de voorkeuren van de kok. Zo ook de type ramennoedel: golvend of juist plat en wat dikker.
Teriyaki: saus én techniek
Teriyaki is een manier van bereiden waarbij gegrilde kip, vis, of groente een glaze krijgen van de smaakmaker tare. In het Westen wordt die techniek gebruikt voor bijvoorbeeld beef teriyaki of zalm teriyaki. Die gerechten worden in Japan niet gegeten. Voor beef of zalm teriyaki bak (of gril) je de vis of het vlees eerst en ‘wentel’ je het vervolgens door de tare. Die tare kun je daarna nog iets inkoken totdat je een stroperige saus hebt, waarmee je het vlees of de vis kunt bestrijken. Er bestaat dus officieel niet zoiets als ‘teriyakisaus’, het is de manier van bereiden die zo heet. ‘Teri’ zou je kunnen vertalen als glanzend, en ‘yaki’ als grillen of bakken.
Meer Aziatische keukens
Typisch Japans
Meer Japanse recepten