Udon noedels
De Japanse udonnoedel is een allemansvriend in de Aziatische keuken. De tarwenoedel is vrij dik en daardoor heerlijk stevig. Dit maakt hem perfect voor wokgerechten met een dikke saus, maar ook in soepen komt hij helemaal tot z’n recht.
Udon noedels
- Halveer de uien en snijd de helften in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Snijd de kool in repen van 1½ cm. Schil de winterpeen en snijd in de breedte in stukken van 4 cm, vervolgens in de lengte in plakken van een ½ cm en die plakken weer in dunne reepjes (julienne). Snijd de shiitake in plakken van een ½ cm en de bosuitjes in stukken van 4 cm.
- Zet alvast de saus klaar: meng de sake met de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker.
- Verhit een grote wok zonder olie of boter op hoog vuur. Roerbak de spekjes in 3 min. knapperig. Voeg de ui, kool, winterpeen, shiitake en bosui toe en roerbak nog 3 min. op hoog vuur. Voeg de noedels toe en roerbak 1 min. Schep de saus erdoor en roerbak nog 1 min.
- Snijd de ingelegde gember in flinterdunne reepjes. Serveer de noedels met de gesneden gember.
Wat is udon?
Udon is een dikke tarwenoedel die zijn oorsprong vindt in Japan. Hij is een stuk dikker dan de Japanse ramennoedel, al heeft de ramennoedel wel meer bite. Ramennoedels worden gemaakt met alkaline, wat de structuur verandert, waardoor ze meer bite hebben dan udonnoedels of de standaard eiernoedel.
Udonnoedels zijn dikkere noedels en dus wel vrij stevig, maar hebben niet de chewy structuur die ramen hebben. Udon wordt in Japan meestal geserveerd als kake udon: heldere, lichte bouillon met bosui en vaak een zachtgekookt ei. Door de stevige structuur is de noedel ook heel geschikt om te wokken, zoals bij deze udon stirfry. Of verwerk hem in een udonnoedelsalade. Doordat hij zo stevig is, is hij heerlijk met een wat dikkere saus.
Udon: hoe bewaren / invriezen / opwarmen
Gedroogde udonnoedels zijn 2 jaar houdbaar, mits luchtdicht verpakt en bewaard op een koele, droge plek. Gekookte udonnoedels zijn in de vriezer 6 maanden houdbaar. Kook de noedels bij voorkeur iets korter dan je normaal zou doen en laat ze voordat je ze invriest eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Om te voorkomen dat de noedels aan elkaar plakken, kun je ze het beste in eenpersoonsporties invriezen. Verwarm de noedels direct uit de vriezer in de saus of in kokend water, 1 à 2 minuten.
Noedelsoorten
Noedelgerechten
Meer Japans
Aziatische keukens