Brioche

Brioche

Brioche: zacht, wit brood dat voor de zoetekauw onmisbaar is op de ontbijttafel. Maak er een taartje of wentelteefjes van. Meer zin in hartig? Probeer dan eens een combi met gepocheerd ei. Smullen maar!

Brioche (basisrecept)

Brioche (basisrecept)

  1. Verwarm in een steelpan de melk met de helft van de suiker al roerend op laag vuur heel kort tot lauwwarm. Haal van het vuur en roer de gist erdoor. Laat 15 min. staan tot het rijkelijk schuimt.
  2. Snijd ondertussen de koude boter in stukjes van ca. 2 cm en zet terug in de koelkast tot gebruik. Meng de bloem met de rest van de suiker en het zout in de mengkom van een staande mixer. Doe daar 3 eieren (per 10 porties) en het gistmengsel bij en meng in ca. 10 min. met de deeghaak op de middelste stand tot een soepel deeg.
  3. Voeg de koude boter in kleine delen toe en mix tot de boter is opgenomen. Dit duurt ca. 10 min. Het deeg wordt zwaar en plakkerig, maar voeg geen extra bloem toe. Spatel af en toe met een pannenlikker het deeg van randen. Kneed het deeg nog even met koude handen kort door. Dek de kom af met vershoudfolie, zet op een warme plek en laat 1 uur rijzen.
  4. Kneed het deeg 1 min. door met de hand en dek af met vershoudfolie. Laat 4 uur rijzen in de koelkast tot het weer in volume verdubbeld is. Mocht het deeg na 4 uur nog niet flink gerezen zijn, verleng dan de rijstijd in de koelkast. Of zet op een warmere plek tot dit wel het geval is, maar koel dan het gerezen deeg nog even terug voor je het verder gaat verwerken.
  5. Kneed het deeg door met de hand, verdeel het in 8 gelijke delen en bol ze op: maak van je hand een kommetje en leg op het schone werkvlak over een bol heen. Krom je hand om een bol deeg en rol met een beetje druk in kleine cirkels tot de bol mooi egaal en rond is. Herhaal met de rest van de bollen. Verdeel de bollen om en om over de lengte van de cakevorm Dek de cakevorm af met vershoudfolie en laat de brioche op een warme plek 1 uur rijzen.
  6. Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop het laatste ei los en bestrijk het brood helemaal met behulp van het kwastje. Bak het brood in het midden van de oven in ca. 40-45 min. goudbruin en gaar. Dek halverwege af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Laat het 30-60 min. in de vorm afkoelen.
Wat is brioche?

Wat is brioche?

Brioche is een zacht, zoet en luchtig brood uit Frankrijk met een heerlijke volle smaak. Door de zachte en luchtige textuur zou je een brioche kunnen beschrijven als een mix tussen cake en brood. Je vindt ‘m in allerlei vormen en maten: bijvoorbeeld in de vorm van een brood, kleine bolletjes of een ronde vorm. Lekker voor bij de brunch, thee, borrel maar ook bij het avondeten met bijvoorbeeld een hamburger.

Hoe maak je brioche?

Je kunt brioche in de winkel kopen maar er gaat niets boven zelfgemaakte brioche. Om brioche te maken heb je niet veel nodig: melk, roomboter, eieren, tarwebloem, kristalsuiker, gist en een beetje geduld. Je briochedeeg moet namelijk minstens 5 uur rijzen in de koelkast. Aan de slag? Check hier het brioche basisrecept.

Hoe maak je brioche?
Is melkbrood hetzelfde als brioche brood?

Is melkbrood hetzelfde als brioche brood?

Franse brioche lijkt een beetje op het Nederlandse melkbrood, maar er zijn zeker verschillen. Briochedeeg wordt met minder melk gemaakt en met meer roomboter en eieren. Dit geeft de brioche zijn volle smaak en maakt ‘m zo zacht en luchtig.

Waar smaakt brioche naar?

Brioche wordt gekenmerkt door zijn zoete en volle smaak en zachte textuur. Je kan een plak briochebrood eten met wat boter, maar je kan ook uitpakken. Zo is brioche heel lekker als zoet ontbijt maar ook goed te gebruiken voor hartige bereidingen. Wat dacht je van een brioche sandwich met ei?

Waar smaakt brioche naar?
Hoe moet je brioche bewaren?

Hoe moet je brioche bewaren?

Je brioche is vers het allerlekkerst, maar je kunt ‘m ook bewaren zodat je er langer van kunt genieten. Hier zijn enkele tips:

  • Trommel of zak: je kan je briochebrood 2-3 dagen bewaren in een luchtdichte trommel of zak. Je brioche is niet meer zo vers maar je kunt ze prima roosteren in een broodrooster of er brioche wentelteefjes van maken.
  • Invriezen: snijd je briochebrood in plakken en bewaar in een luchtdichte zak in de vriezer. In de vriezer blijft je brioche 3 maanden houdbaar.