Kabeljauw

Kabeljauw

Kabeljauw is een heerlijke witvis met zacht vlees en idem smaak. Fantastisch om te bakken en als filet te eten of om te verwerken in een van je favoriete gerechten. Van vislasagne tot traybake: met kabeljauw kan het allemaal.

Traybake van kabeljauw, courgette, aardappel en tomaat

Traybake van kabeljauw, courgette, aardappel en tomaat

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de knoflook fijn. Schep de aardappelpartjes om met de fijngesneden knoflook, ⅔ van de olie, Provençaalse kruiden en peper en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 30 min. in het midden van de oven.
  2. Halveer ondertussen de courgette en snijd in dunne plakken van ca. een ½ cm. Snijd de uien en tomaten in dunne parten.
  3. Neem de aardappel na 15 min. uit de oven, schep om en schuif naar 1 kant van de bakplaat. Verdeel de courgette en ui naast de aardappel. Leg de kabeljauw naast de courgette. Besprenkel de groente en vis met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout. Verdeel de tomaat over de vis en bak in ca. 15 min. gaar.
  4. Snijd de bieslook fijn en strooi voor het serveren over de vis.
Kabeljauw bereiden: hoe doe je dat?

Kabeljauw bereiden: hoe doe je dat?

Als je kabeljauw gaat bereiden, moet je er vooral op letten dat de vis niet uitdroogt. Dat gebeurt als je ’m te lang laat garen. Je wilt uiteindelijk dat de vis stevig is. In Nederland eten we voornamelijk kabeljauwfilet. Het mooiste stukje daarvan, uit het midden van de vis, is de kabeljauwhaas. Je kunt kabeljauwfilet, op smaak gebracht met wat peper en zout, simpel bakken in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak 7 minuten en keer halverwege. Of gaar de vis in de oven: op een bakplaat met groenten erbij, of gestoomd in aluminiumfolie (en papillotte).

Met welke kruiden breng je kabeljauw op smaak?

Kruiden die goed combineren met kabeljauw zijn dille, peterselie, dragon, kervel en tijm. Die kun je fijnsnijden en er na het garen overheen strooien. Afhankelijk van de manier van garen kun je een steviger kruid als tijm ook meebakken of -stoven. Een andere smaakmaker die het altijd goed doet bij vis, zo ook bij kabeljauw, is citroen. En vergeet de versgemalen peper niet!

Met welke kruiden breng je kabeljauw op smaak?
Kabeljauw paneren: hoe krijg je een korstje?

Kabeljauw paneren: hoe krijg je een korstje?

Om kabeljauw te paneren, rol je de filets eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en tot slot door broodkruim. Voor een extra knapperig laagje gebruik je in plaats van gewoon broodkruim cornflakes of panko (Japans broodkruim). Vervolgens bak je de vis in een koekenpan met milde olijfolie of zonnebloemolie, afhankelijk van de dikte, 2 tot 3 minuten per kant.