Madeleines
Madeleines zijn heerlijke, kleine Franse cakejes. Lekker bij de koffie of thee of als toetje. Probeer al onze madeleine-recepten zelf uit en waan je even in Frankrijk.
Madeleines maken: zo doe je dat
- Smelt de boter in een steelpan. Roer de melk en honing erdoor en zet het vuur uit. Breek ondertussen de eieren boven een kom en voeg de suiker toe. Klop met een mixer op de hoogste stand 5 min. tot een luchtig mengsel dat lichter van kleur is.
- Zeef de bloem met de bakpoeder en een snuf zout boven een kom. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en voeg toe. Doe het botermengsel bij het eimengsel en spatel de bloem er in delen door. Zet het beslag afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet de madeleinevorm in met boter en bestrooi met bloem. Klop op de vorm om de bloem over de holtes te verdelen.
- Bak de madeleines in 2 delen. Verdeel de helft van het beslag met 2 eetlepels over de 12 holtes van de vorm. Bak de madeleines afhankelijk van de grootte van de vorm 6-10 min. tot ze een goudbruine rand krijgen. Laat ze uit de vorm op een bord glijden en laat 10 min. afkoelen. Veeg de vorm schoon en bak zo nog 12 madeleines.
Wat zijn madeleines?
Madeleines zijn schelpvormige cakejes uit Frankrijk gemaakt van bloem, suiker, eieren, boter en citroen. Typisch voor madeleines is het bolle buikje dat ontstaat doordat de buitenkant van het beslag al gebakken is, maar het beslag vanbinnen nog moet rijzen. De Fransen eten dit heerlijke cakeje bij le goûter, de Franse variant op de Britse afternoon tea.
Waar komen madeleines vandaan?
Veel mensen denken dat de eerste madeleine werd gebakken in de 19e eeuw door banketbakker Jean Avice. Toch is het cakeje waarschijnlijk al veel ouder. Volgens de legende werd de eerste madeleine al in de 18e eeuw gebakken door een jong meisje genaamd Madeleine. Toen zij als banketbakker begon voor de Hertog van Lotharingen, kende zij maar één recept uit haar hoofd, namelijk het recept van haar grootmoeder. Iedereen was weg van de luchtige cakejes, en zo is de madeleine geboren.
Kun je madeleines van tevoren maken?
Je kunt het beslag voor madeleines prima een dag van tevoren maken. Handig is om het te bewaren in een spuitzak, dan kun je het vanuit de koelkast makkelijk over de vormpjes verdelen (let op: spuit niet te veel in de vormpjes, het beslag zal nog behoorlijk rijzen). Vergeet niet eerst de vormpjes in te vetten met boter.
Hoe bewaar je madeleines?
Nadat je de madeleines hebt afgebakken, wil je ze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk opeten (hoe verser, hoe lekkerder). Wil je er toch een aantal bewaren voor later? Doe dit dan in een luchtdichte koektrommel, zo blijven ze 3 dagen goed. Je kunt ze ook in de vriezer bewaren, in dat geval blijven ze maximaal 3 weken goed.
Meer Franse zoetigheden
Meer Franse recepten