Franse nagerechten

Franse nagerechten

Franse nagerechten zijn een feest voor zowel zoetekauwen als hartige types. Patisserie klinkt als woord moeilijker dan het is, probeer het maar eens. En anders snijd je toch zo’n heerlijke chaumes aan, of een stuk Roquefort. Beetje appelstroop erbij en c’est ça!

Chocoladetaartjes met karamel en zeezout

Chocoladetaartjes met karamel en zeezout

  1. Zet het blikje gecondenseerde melk in een pan water en breng aan de kook. Laat 3 uur koken, vul regelmatig het water bij. Neem na 3 uur het blikje uit het water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef de cacao, bloem en poedersuiker boven een kom. Splits het ei. Doe de eidooier en het zout bij het bloemmengsel. Het eiwit wordt niet gebruikt. Snijd de boter in blokjes en doe in de kom. Kneed het geheel snel tot een deegbal. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast..
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem het deeg uit de koelkast en kneed even door. Rol uit tot een lap van ½ cm dik. Vet de taartvormpjes in. Scheur stukjes van de deeglap en bekleed de vormpjes ermee. Duw vooral goed aan bij de randen. Knip 6 rondjes van bakpapier en leg ze in de met deeg beklede vormpjes. Vul met de blindbakvulling. Bak de taartjes ca. 8 min. in het midden van de oven. Verwijder het bakpapier met vulling en bak nog ca. 2 min. Laat de bodems helemaal afkoelen in de vormpjes.
  3. Breek of hak de chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom die in een pan past. Breng een laag water tegen de kook aan en hang de kom met chocolade er in. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat rustig smelten (au bain-marie). Open het blikje gecondenseerde melk. De melk is veranderd in karamel. Haal de taartbodems uit de vormpjes. Verdeel de karamel over de taartjes en bestrooi met wat zeezout. Schenk de chocolade er over en bestrooi elk taartje met nog een paar korrels zeezout.