Pepernoten & kruidnoten
Zodra ze weer in het schap liggen, is het haast onmogelijk om geen zak van die heerlijke pepernoten of kruidnoten in je winkelmand te leggen. Het snoepgoed van de Sint is verslavend lekker, gelukkig maar dat er zo veel verschillende varianten bestaan.
Kruidnoten maken
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, suiker, speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.
- Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er 4 lange rolletjes van 1 cm dik van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukjes tot een balletje. Leg de balletjes op de met bakpapier beklede bakplaten en druk ze een beetje plat.
- Bak de balletjes in de oven in ca. 15 min. gaar en lichtbruin. Wissel de bakplaten halverwege. Neem uit de oven en laat in 15 min. helemaal afkoelen.
Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?
Pepernoten zijn zachter dan kruidnoten en hebben een ongelijke vorm. Ze worden op smaak gebracht met anijs en doen qua smaak en structuur denken aan taaitaai. Kruidnoten zijn harder, kleiner en worden op smaak gebracht met speculaaskruiden. In de volksmond worden kruidnoten vaak pepernoten genoemd, maar dit klopt dus eigenlijk niet. Kruidnoten zijn er in veel varianten; wat dacht je van pecan-karamelkruidnoten, kruidnoten met witte chocolade of kruidnoottruffels?
Waar komen pepernoten vandaan?
De eerste pepernoten werden gebakken in 1754 door De Schrandere Stichtsche Keuken-meid, die in haar recept nootmuskaat, kardemom, anijs en sukade verwerkte. Tijdens sinterklaas kregen kinderen gebakken deegresten van ontbijtkoek, die hadden net zulke ongelijke vormen als de pepernoten van nu. In de VOC-tijd werden specerijen zoals peper, nootmuskaat en venkel meegenomen en toegevoegd aan het deeg, waaruit de kruidnoot is ontstaan.