Samosa

Samosa

Samosa is een Indiaas gerecht. Het is een driehoekig, knapperig, goud gebakken gebakje. In Nederland vooral bekend met een kruidige aardappel-erwtenvulling. Verrassend: samosa’s zijn ooit meegereisd vanuit het Midden-Oosten naar India en inmiddels uitgegroeid tot misschien wel India’s bekendste snack.

Samosa maken: zo doe je dat

Samosa maken: zo doe je dat

  1. Zorg dat de ghee op kamertemperatuur is. Boen de aardappelen schoon. Laat de tuinerwten ontdooien.
  2. Doe de bloem in een grote kom en meng het zout en 1 tl komijnzaad erdoor. Maak een kuiltje. Voeg de ghee beetje voor beetje toe en wrijf het mengsel met je handen tot een kruimelig deeg. Giet er het ijskoude water bij en meng kort tot er een deeg ontstaat. Kneed 3 min. Dek af met vershoudfolie en laat 45 min. rusten.
  3. Snijd ondertussen de aardappelen in blokjes van 2 cm en kook in 10 min. gaar. Giet af en stamp met de pureestamper tot puree.
  4. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de rest van het komijnzaad, de kaneel­stokjes, kruidnagels en chilivlokken 1 min. Laat iets afkoelen en maal in het hakmolentje van de staafmixer tot een fijne masalapoeder.
  5. Schil en rasp de gember. Maak de groene pepers schoon en snijd in dunne reepjes. Laat de zaadlijsten zitten voor een pittigere vulling. Doe 25 g gember en de groene peper in het schone hakmolentje van de staafmixer en maal tot een pasta.
  6. Snipper de ui. Snijd de winterpeen in blokjes van een ½ cm. Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui en peen 5-­7 min. Schep regelmatig om. Roer 1½ tl masalapoeder, de peperpasta en de tuinerwten erdoor en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de aardappelpuree toe. Snijd 30 g koriander fijn en roer erdoor. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  7. Haal de blaadjes van de takjes munt. Pers de halve citroen uit. Doe de rest van de gember, de rest van de koriander, de muntblaadjes, knoflook, yoghurt en rawitpeper in het schone hakmolentje van de staafmixer. Maal tot een fijne pasta. Roer 1 el citroensap en de rest van de yoghurt erdoor. Breng de chutney op smaak met peper en eventueel zout. Dek af met vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik. Laat voor een milde chutney de rawit weg.
  8. Rol het deeg met de hand uit tot een worst van 25 cm en verdeel in 12 gelijke stukken. Rol hier balletjes van. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Rol met de deegroller elk balletje uit tot een cirkel van Ø 17 cm. Halveer alle cirkels, zodat je in totaal 24 halve cirkels krijgt.
  9. Leg een halve cirkel op je werkblad met de snijkant van je af en bestrijk de snijkant licht met water. Vouw de 2 punten naar het midden en laat ze een ½ cm overlappen. Druk licht aan. Je hebt nu een kegeltje Druk de toppen van je duim en wijsvinger tegen elkaar, zodat je een rondje krijgt en doe het kegeltje met de punt naar beneden en de vouwrand van je af erin.
  10. Schep er 2 tl van de aardappelvulling in. Maak de randen vochtig en vouw de vouwrand over de vulling. Knijp de randen goed dicht om lekken te voorkomen. Zet de samosa rechtop op een bord. Maak zo ook de rest van de samosa’s.
  11. Verhit de rest van de olie tot 175 °C in een pan met dikke bodem of gebruik een frituurpan. Frituur de samosa’s in delen in 5 min. goudgeel. Keer regelmatig. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer meteen. Serveer de koriander­-muntchutney erbij.