Vietnamese recepten
Van ‘pho’ tot ‘banh mi’: van Vietnamese recepten krijgen we nooit genoeg. Bekijk snel al deze recepten die geïnspireerd zijn op bijzondere Vietnamese smaken.
Vietnamese loempia's maken
- Halveer de sereh in de lengte. Verwijder de buitenste harde delen en hou apart. Snijd het zachte deel heel fijn. Snijd de tenen knoflook fijn en snipper de sjalotten. Meng de gesneden sereh, ⅔ van de gesneden knoflook en de sjalot samen met ⅕ van de suiker, 20 ml vissaus (per 4 personen), de sojasaus, de olie en peper in een ruime kom. Meng de ongesneden kipfilet erdoor, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur marineren.
- Bereid ondertussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de harde delen van de sereh mee voor extra smaak. Verwijder de sereh en giet de noedels af. Laat afkoelen onder koud water. Laat goed uitlekken en hou apart in een afgedekte kom, zodat ze niet uitdrogen.
- Halveer de halve komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd de komkommerhelften in de lengte in dunne reepjes. Meng met de peen, azijn, het koude water en ⅖ van de suiker en laat minimaal 10 min. afgedekt met vershoudfolie marineren. Snijd de sla in kwarten en daarna in dunne repen. Pluk de blaadjes van de koriander en de munt. Hak de pinda’s grof. Hou alle ingrediënten apart.
- Verhit de grillpan zonder olie of boter, haal de kip uit de marinade en gril de kip in 12 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig en bak de laatste 2 min. de marinade mee. Haal de kip uit de pan en snijd in brede repen.
- Verwijder de zaadlijsten van de halve peper en snijd het vruchtvlees fijn. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Maak de dressing door de rest van de vissaus, het sap van de limoen, de rest van de suiker, het warme water, de rode peper en de rest van de knoflook te mengen.
- Serveer de salade door te beginnen met de koude noedels. Verdeel de groenten en kruiden er in groepjes omheen. Leg als laatste de kip erop en besprenkel met de dressing. Garneer met de gehakte pinda’s.
Vietnamese pho
Pho (spreek uit als ‘fuh’) is in Vietnam echt street food. Kenmerkend voor de gearomatiseerde (runder)bouillon is de rokerige smaak: de gember en ui worden traditioneel boven vuur geschroeid. Die smaak kun je nabootsen door gember en ui eerst goed aan te bakken voordat je de bouillon toevoegt. Andere smaakmakers in pho zijn steranijs, kruidnagels en vissaus. In het noorden van Vietnam is de pho net anders dan in het zuiden. Typisch voor het noorden zijn wijde noedels en een heldere bouillon. In het zuiden bestaat pho uit dunne noedels en stevigere bouillon.
Summer rolls en spring rolls
Zowel spring rolls als summer rolls zijn Vietnamese loempia’s. Het verschil tussen spring rolls en summer rolls is dat de eerste gefrituurd zijn en de laatste ‘vers’ worden gerold. Deze termen worden soms door elkaar gebruikt, maar officieel is dit het onderscheid. Daarnaast zijn er de ‘imperial rolls’: dat zijn gefrituurde loempia’s met rijstpapier, in plaats van loempiavellen op basis van ei en bloem.
Banh mi (Vietnamees broodje)
Het enige echte Vietnamese broodje is banh mi. De Franse invloed is terug te zien in de baguette die gebruikt wordt voor banh mi, hoewel het hier gaat om de lichte, luchtige baguette en niet om de meer rustieke, chewy soort. Daarop komt altijd mayonaise of boter, dungesneden rode peper, koriander, komkommer, een pickle van wortel en rettich (‘do chua’) en een beetje sojasaus of Maggi. Wat er verder op de banh mi zit verschilt, maar de klassieke versie ‘banh mi thit nguoi’ is belegd met paté en dungesneden vlees, vaak varkensvlees.
Rijst en noedels