Noedels
Of je nu gaat voor een rijkgevulde noedelsoep of een vliegensvlug wokgerecht: noedels zijn absoluut onmisbaar in de Aziatische keukens. Van eiernoedels tot udon, van ramen tot mihoen. Elk land, elke streek en elk gerecht heeft z’n eigen kenmerkende noedel. Wat is jouw favoriet?
Yaki udon
- Halveer de uien en snijd de helften in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Snijd de kool in repen van 1½ cm. Schil de winterpeen en snijd in de breedte in stukken van 4 cm, vervolgens in de lengte in plakken van een ½ cm en die plakken weer in dunne reepjes (julienne). Snijd de shiitake in plakken van een ½ cm en de bosuitjes in stukken van 4 cm.
- Zet alvast de saus klaar: meng de sake met de sojasaus, oestersaus, sesamolie en suiker.
- Verhit een grote wok zonder olie of boter op hoog vuur. Roerbak de spekjes in 3 min. knapperig. Voeg de ui, kool, winterpeen, shiitake en bosui toe en roerbak nog 3 min. op hoog vuur. Voeg de noedels toe en roerbak 1 min. Schep de saus erdoor en roerbak nog 1 min.
- Snijd de ingelegde gember in flinterdunne reepjes. Serveer de noedels met de gesneden gember.
Waar komen noedels vandaan?
Zowel de Italianen als de Chinezen claimen dat ze de noedel hebben uitgevonden, maar het is lastig te zeggen wie er gelijk heeft. De eerste documentatie van noedels is in elk geval gevonden in China in de derde eeuw na Christus. Dit waren niet de noedelslierten zoals we ze nu kennen, maar bolletjes van brooddeeg die in heet water werden gekookt. Later ontwikkelden die zich tot lange slierten, al worden de deegbolletjes in het noorden van China nog steeds gegeten. Noedels zijn alom vertegenwoordigd in de Chinese keuken, en worden ook in de rest van Azië dagelijks gegeten.
Noedelsoorten
De ene noedel is de andere niet. Elk land en elk gerecht heeft weer z’n eigen noedel. Eiernoedels komen in bijna alle Aziatische landen voor en zijn ook in Nederland het best vertegenwoordigd, maar er zijn veel verschillende soorten. Na eiernoedels zijn rijstnoedels het populairst.
- Eiernoedels worden gemaakt op basis van tarwebloem en eieren
- Rijstnoedels worden gemaakt van rijstmeel en water en zijn dus glutenvrij en vegan.Er zijn verschillende soorten rijstnoedels: van dikke platte tot de flinterdunne mihoen . Beide zijn lekker in zowel soep als een wokgerecht of noedelsalade. De brede, platte rijstnoedels zijn iets glibberiger en zachter en mihoen heeft iets meer bite. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat, al hebben sommige gerechten wel hun eigen specifieke noedel.
- In Japan vind je oa soba en udon: een dikke tarwenoedel die in soepen of gebakken wordt verwerkt, maar ook ramen zijn volop aanwezig. Ramennoedels zijn dunner en hebben iets meer bite. Ramennoedels worden vooral gebruikt in de populaire noedelsoep ramen.
Welke noedels voor welk gerecht?
Voor een snel wokgerecht zijn de meeste noedels wel geschikt, maar sommige gerechten vragen echt om een specifieke soort. Dit heeft vooral te maken met traditie en welke noedel waar vandaan komt.
- Rijstnoedels
Worden vooral gegeten in Zuid-Oost Azië, pad Thai en Vietnamese pho worden daarom bijvoorbeeld altijd daarmee gemaakt. - Ramen
Voor de Japanse ramen heb je speciale ramennoedels nodig , deze hebben meer bite dan bijvoorbeeld een rijstnoedel en gaan daarom goed samen met de vaak volle en vette smaak van ramenbouillon - Indonesische bami
Wordt gemaakt met eiernoedels (eiermie), maar voor Surinaamse bami wordt soms spaghetti gebruikt. Beide noedels hebben een basis van eieren en tarwebloem en zijn daarmee iets steviger en smaakvoller dan een rijstnoedel, waardoor ze beter bestand zijn tegen de vrij sterke smaakmakers die vaak door bami gaan.
Hoeveel noedels per persoon?
Houd ongeveer 100 gram ongekookte noedels per persoon aan. De meeste soorten noedels kook je in een pan ruim water (eventueel met zout), volgens de aanwijzingen op de verpakking. Glasnoedels en instant noedels zijn een uitzondering: op beide giet je kokend water, waarin je de noedels een aantal minuten laat weken. Glasnoedels zijn zo dun dat ze geen lange kooktijd nodig hebben en instant noedels zijn al voorgekookt, die hoef je dus alleen nog even op te warmen.
Noedels: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?
Gedroogde noedels zijn luchtdicht bewaard op een koele en droge plek 2 jaar houdbaar. Gekookte noedels kun je in de koelkast 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn gekookte noedels 6 maanden houdbaar. Kook de noedels bij voorkeur 1 tot 2 minuten korter dan je normaal zou doen en laat ze voordat je ze invriest eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Om te voorkomen dat de noedels aan elkaar plakken, kun je ze het beste in eenpersoonsporties invriezen. Verwarm de noedels direct uit de vriezer in de saus of in kokend water, ongeveer 1 à 2 minuten. Je kunt ze ook eerst laten ontdooien en dan iets korter opwarmen.