Gado gado
De romige pindasaus, de crispy groenten… Dit Indonesische gerecht doet menig hart sneller kloppen. Gado gado-fan? Ontdek de lekkerste variaties én hoe gado gado traditioneel wordt bereid: koud, warm, met gekookt of gebakken ei!
Gado gado maken: zo doe je dat
- Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Vul een kom met het warme water en voeg ¾ van het zout toe. Laat de tofu hier 1 uur in weken.
- Verwijder de nerf van de kaffirlimoen blaadjes, snijd ze in flinterdunne reepjes en snijd ze zeer fijn. Verwijder de steelaanzet van de rawitpepers en snijd het vruchtvlees in fijne ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Maal in een vijzel (eventueel in delen) de rawitpepers, de knoflook en de pinda’s met de rest van het zout tot een fijne pasta, een boemboe. Meng het fijngesneden kaffirlimoenblad erdoor. Dit mengen kan ook in de keuken machine. Maal dan eerst het limoenblad, de rawitpepers en de knoflook tot een pasta en doe daarna de pinda’s erbij. Pulseer een aantal keer zodat de stukjes pinda intact blijven.
- Verhit ⅖ van de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe 5 min. op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen. Schep de boemboe in een steelpan en voeg de kokosmelk, ketjap manis, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta en 4 el water (per 4 personen) toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus 5-8 min. zachtjes koken. De saus moet nog ‘lopend’ zijn, ongeveer zo dik als karnemelk.
- Kook ondertussen de eieren 6 min. Giet af en laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
- Verwijder de steelaanzet van de sperzie bonen en halveer ze. Verwijder de bruine uiteinden van de taugé. Halveer de spitskool en snijd de helften in reepjes van 1½ cm breed. Snijd de komkommers in plakjes van een ½ cm breed. Kook de sperziebonen in 6 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit het water, doe in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Kook de kool en taugé 30 sec., giet af en spoel na onder koud stromend water (blancheren). Laat goed uitlekken.
- Haal de tofu uit het gezouten water en dep goed droog met keukenpapier. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de blokjes tofu op middelhoog vuur in 6-8 min. goudbruin. Meng in een grote kom de sperziebonen, taugé, spitskool en komkommer. Giet de pindasaus erover en schep om. Leg de eieren en gebakken tofu erop. Serveer met emping of kroepoek en eventueel gebakken uitjes.
Wat is gado gado?
Gado gado is een Indonesisch gerecht op basis van geblancheerde en vervolgens afgekoelde groenten, zoals sperziebonen, witte kool, wortel en taugé. Daarbij wordt rijst opgediend – in Nederland vaak basmatirijst, en in Indonesië lontong (blokjes kleefrijst) of ketupat (rijstpakketjes). Ten slotte worden een gekookt ei en pittige pindasaus bij of door de groenten geserveerd. Elke Indonesische streek kent een eigen sausvariant; de basis bestaat uit gemalen pinda’s, ketjap, chilipepers, trassi (garnalenpasta) en in sommige gevallen santen (kokos).
Gado gado, is dat gezond?
Gado gado kun je met gemak een gezonde of minder gezonde draai geven. De basis van geblancheerde groenten is gezond en kun je aanpassen naar smaak en seizoen. De variant met witte kleef- of basmatirijst en veel (kant-en-klare) pindasaus is niet zo gezond. Maar vervang je de witte rijst door zilvervliesrijst en maak je zelf pindasaus op basis van ongezouten pinda’s, kokosmelk-light, wat sambal en een flinke scheut water, dan krijg je een veel lichtere variant.
Gado gado variaties maken?
Eens wat anders maken dan de traditionele gado gado? Geef ‘m een nieuw jasje in de vorm van een wrap of broodje! Superhandig om mee te nemen als lunch of bij een picknick. En wie zin heeft in een niet-vega gado gado, maakt eens gado gado met kip, gehaktballetjes of saté. Varieer erop los!
Direct aan de slag
Meer salades
Anderen bekeken ook