Samen maken we een einde aan uitbuiting in cacao

Met onze eigenmerk producten die cacao bevatten, wil Albert Heijn zo veel mogelijk mensen blij maken. Op de verpakking van al onze Delicata repen staat het Open Chain logo, dat staat voor eerlijke, duurzamere cacao. Albert Heijn heeft zich eind 2018 met Delicata als eerste aangesloten bij het Open Chain platform, opgezet door Tony’s Chocolonely, en gaat stapsgewijs vanaf 2024 het alle producten die cacao bevatten overzetten naar de Open Chain.

5 samenwerkingsprincipes

De cacao die wij voor Delicata inkopen is Rainforest Alliance (UTZ) certificeerd, en geproduceerd volgens de vijf samenwerkingsprincipes van Tony’s Open Chain:

  • De cacao is altijd traceerbaar, deze komt namelijk van onze partner-coöperaties uit Ivoorkust en Ghana.
  • We hebben een langdurige samenwerking met deze boeren, zodat ze kunnen investeren in hun toekomst.
  • Boeren krijgen voor hun cacao een extra premie bovenop de gecertificeerde marktprijs.
  • We werken met de coöperaties samen om te professionaliseren.
  • We trainen boeren op vakmanschap om zo efficiënte en duurzame landbouw te realiseren.

Hoe het werkt

In de samenwerking wordt gewerkt volgens het Tony’s Open Chain (TOC) Bean to Machine model. Dat betekent dat 100% van alle cacaobonen die ingekocht worden afkomstig zijn van cacao coöperaties die aangesloten zijn bij TOC. Deze worden geproduceerd volgens de 5 samenwerkingsprincipes. De bonen worden apart gehouden tot het moment dat ze tot chocolade verwerkt worden in de fabriek. Met deze methode is Albert Heijn in staat geld te besparen aan machines om bonen te scheiden, waardoor er geïnvesteerd kan worden in een meer cacao om het hele chocolade assortiment over te zetten op TOC, en daarmee een grotere groep cacaoboeren te bereiken.

Betere cacao

Alle AH eigen merkproducten met cacao worden gemaakt van Rainforest Alliance gecertificeerde cacaobonen. Komende jaren gaat Albert Heijn ook alle cacaobonen gebruikt voor alle eigenmerk producten overzetten naar TOC. We hebben het dan over chocoladerepen, maar ook over ijs, koek en zuivelproducten waarin cacao is verwerkt. Bij de teelt van cacaobonen die geproduceerd worden op basis van zowel Rainforest Alliance als de vijf samenwerkingspricipes van TOC wordt verantwoord omgegaan met het gebruik van landbouwgrond en water. Bovendien wordt er goed gekeken naar de arbeidsomstandigheden op de plantages die zich voornamelijk in West-Afrika bevinden.

Samenwerkingsverband voor duurzame cacao

In 2020 ondertekende Albert Heijn het Dutch Initiative on Sustainable Cocoa (DISCO): een samenwerkingsverband dat zich inzet voor verbetering van het levensonderhoud van cacaoboeren.
Doelen:

  • Families in staat stellen om uiterlijk in 2030 een leefbaar inkomen te verdienen.
  • Ontbossing gerelateerd aan cacao uiterlijk in 2025 stoppen.
  • Uiterlijk in 2025 een einde maken aan alle vormen van kinderarbeid.

Met onze Delicata-producten zetten wij al grote stappen om te voldoen al aan de DISCO-voorwaarden, en door alle andere eigenmerk producten die cacao bevatten over te zetten op TOC (bv. chocolate chip cookies) nemen wij snel stappen om de cacao in het rest van onze producten op een zo duurzaam mogelijk manier te produceren met respect voor mens en milieu.