Heerlijke hoofdgerechten

Bavette rollade, een verrassende pompoensteak of zalm in een knapperig jasje: kleine moeite, groots effect.

Uitpakken met kwaliteitsvlees van onze vakslager

Groots uitpakken met bijzonder vlees van topkwaliteit. Verras je tafelgasten met bavette of kwartel. Nu vanuit de diepvries, dus langer houdbaar!Bekijk meer van de vakslager

Geniet van de feestdagen met Zaanse

Vier de feestdagen met de volle smaak van échte mayonaise. Mayonaise van Zaanse. Zo goed als huisgemaakt.Bekijk meer van Van Wijngaarden's

Maak van Kerst een feest aan tafel!

Met Aviko is het altijd feest aan tafel. Deze heerlijke aardappelproducten zijn perfect voor een feestelijk diner. Makkelijk en snel te bereiden en iedereen vindt het lekker.Bekijk meer van Aviko

Groente in een feestelijk jasje

Niets zo lekker als verse groente bij het kerstdiner. Verras je tafelgasten met romanesco met granaatappelpitjes.Bekijk meer groente

Inspiratie voor een onvergetelijke kerst

10x tips om je bord mooi op te maken

Verschillende kleuren, vormen en smaken op je bord combineren: dat is de kern voor het mooi opmaken van je bord. Wedden dat je met deze 10 makkelijke tips al een heel eind komt?

Maak je bord restaurantwaardig

De leukste kersttafel in 6 stappen

Kerst gaat over uitpakken, en dan bedoelen we niet alleen de cadeaus. Met onze eenvoudige tips dek je makkelijk een prachtige tafel.

Lees alle tips

11x typisch kersteten

We hebben allemaal een eigen kijk op typisch kersteten. Toch zijn er veel gerechten die typerend zijn voor ons kerstdiner. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Lees meer

Kersthoofdgerecht

Zet de heerlijkste hoofdgerechten op tafel

Voorgerecht op? Nu gaat het feest écht beginnen! Want iedereen kijkt uit naar het hoofdgerecht. En daar kan alles: vlees, vis, gevogelte of vega(n). Waar je ook voor kiest, met deze Allerhande suggesties is een geslaagd kersthoofdgerecht een feit.

Vers van de vakslager

Gegrild, gebakken of uit de oven. De mooiste tijd van het jaar verdient het mooiste vlees. Kies bijvoorbeeld voor ossenhaas, entrecote of biefstuk. Heerlijk om te serveren met een zelfgemaakte saus of dip. Of ga voor de wow-factor met de Engelse klassieker: Beef wellington. Zo mals als dat ie krokant is.

★ Wijntip: Bij rundvlees is een rode wijn perfect. Kies hier bijvoorbeeld voor cabernet sauvignon, bordeaux of tempranillo.

Geen kerst zonder gevogelte

Kalkoen, eend, fazant of hou je het liever bij kip? Gevogelte is veelzijdig en daarom voor iedereen lekker.

Zo is kalkoen perfect voor een traditionele kerst. Heerlijk uit de oven, gevuld met verse groente, fruit en kruiden. En voor een geslaagd kersthoofdgerecht met gevogelte hoef je geen chef-kok te zijn. Zo zet je met eendenborst makkelijk een klassieker op tafel. Om je op weg te helpen hebben wij handige instructiefilmpjes.

★ Wijntip: Omdat gevogelte zo veelzijdig is kan je voor witte en rode wijn kiezen. Ga je voor wit, kies dan een vollere witte wijn zoals chardonnay of chenin blanc. Toch liever rood? Zoek dan een soepele kruidige wijn. Bijvoorbeeld cabernet sauvignon of syrah.


Verfijnde visgerechten

Het kersthoofdgerecht leent zich perfect voor verfijnde visgerechten. Van zalm en kabeljauw tot sappige schol. En of je 'm nu grilt, bakt of stoomt, het is gegarandeerd lekker. Al helemaal met een passend sausje. Kies bijvoorbeeld voor beurre blanc of romige citroensaus. Of pak dit jaar eens flink uit met kreeft. Met deze absolute delicatesse zet je je kookkunsten zeker in de spotlights.

★ Wijntip: Magere vis zoals kabeljauw en schol houden van witte wijn, bijvoorbeeld sauvignon blanc. Vettere vis zoals zalm smaakt nog beter met een volle witte wijn zoals chardonnay. Heb je een roomsaus? Pak dan ook een chardonnay.


Groente in de hoofdrol

Ook zonder vlees kan je volop genieten van een heerlijk kersthoofdgerecht. Schitter met een biet wellington of een vegan meatloaf. Heerlijk van smaak en vol met groenten en kruiden. En lekker betekent niet altijd dat het ingewikkeld hoeft te zijn. Wat dacht je van een verspakket. Zo heb je in 1 keer alles wat je nodig hebt voor een vega(n) kersthoofdgerecht. Heerlijk en makkelijk!

★ Wijntip: Bij vega(n) past eigenlijk elke wijn, afhankelijk van hoe je groente bereidt. Bij rauwe groente past sauvignon blanc, pinot blanc of riesling perfect. Bij gegrilde groente kan je voor witte wijn, rode wijn en rosé kiezen. Vergeet niet te checken of de wijn een vegan-keurmerk heeft.

Maak het kersthoofdgerecht compleet

Lekker zo’n hoofdgerecht, maar wat serveer je erbij? De meest bekende bijgerechten hebben als basis aardappelen, zoals gratin, hasselback, zoete aardappelpuree of pomme duchesse. Feestelijk en zo gemaakt. Een andere klassieker is het luxere zusje van de sperzieboon: haricots verts. Lekker op zichzelf en nog smaakvoller met spek! Wil je liever iets zoet en fris? Ga dan voor zelfgemaakte stoofpeertjes. En voor wie geen keuze kan maken, kies ze gewoon allemaal!

Extra spektakel op je bord

Met onze Kerstmakers zijn je gerechten in één keer helemaal klaar voor kerst. Parels, sterrenmix of glitterspray; jij steelt deze kerst de show.

Koken voor grote groepen

Met kerst staat het samenkomen natuurlijk centraal, maar koken voor een grote groep kan best overweldigend zijn. Bekijk hier tips en inspiratie over het koken voor grote groepen.

Perfect in evenwicht

Er is 1 ding duidelijk: een goed hoofdgerecht verdient een goede wijn. Wij delen graag nog extra tips over welke wijn het beste past. Neem een kijkje bij onze wijntips. Het enige wat je nog hoeft te doen, is het hoofdingrediënt kiezen.