Allerhande 40 jaar

Allerhande 40 jaar

Allerhande bestaat 40 jaar en dat vieren we met een fijne terugblik en natuurlijk heel veel taart! Op onze oproep om je lekkerste taartrecept in te sturen kwamen overweldigend veel reacties. Onze jury – bestaande uit tv-chef Hugo Kennis, chef-culinair Allerhande Anaïsa Bruchner en Joyce Bierman, verantwoordelijk bij Albert Heijn voor Allerhande – keek, keurde en koos de taarten van Daniëlle, Kim, Anne-Jeth en Emilie & Pleun.

Hoe het begon: van toen tot nu

Hoe het begon: van toen tot nu

Van 1954 tot 1973 verschijnt Allerhande 9 keer per jaar als dunne krant. De allereerste Allerhande in tijdschriftvorm in oktober 1983 bestaat uit 40 pagina’s, waarvan 17 advertenties. Het magazine verschijnt 8 à 9 keer per jaar met een oplage van rond de miljoen. Wat er in 40 jaar kan gebeuren: van recepten scheuren naar koken met de AH app, van de Allerhande Box tot live kookshows. En alles ertussenin. De allerleukste feitjes op een rij!

De jaren '80

  • Penvriend

    In 1983 is de rubriek 'AHA!' bestemd voor lezersbrieven, Allerhande belooft dat iedereen – per brief – antwoord krijgt.

  • Diner voor 2
    In 1984 neemt het aantal een- en tweepersoonshuishoudens snel toe. Hét moment voor Allerhande om niet standaard voor 4 personen te koken, maar ook voor 2. De rubriek ‘Snel en gezond voor 2’ geeft heerlijke gerechten voor kleine huishoudens. Tegenwoordig kun je online heel gemakkelijk het aantal personen aanpassen voor de kleinere (of grotere!) huishoudens

  • Wokken
    Dit jaar wordt er voor het eerst een wok gebruikt in Allerhande receptuur.

  • Magnetronmanie
    In 1989 kunnen we niet meer om de magnetron heen, dus met de rubriek 'Omgaan met de magnetron' hoopt Allerhande de lezers een handje te helpen met deze nieuwe keukentool.

De jaren '80
De jaren '90

De jaren '90

  • Wereldse keukens

    In 1991 gaat Allerhande voor het eerst op ontdekkingsreis door Azië: van Filipijnse gevulde tomaatjes tot Indiase naan, bijvoorbeeld. Begin jaren negentig neemt de populariteit van de Italiaanse keuken snel toe, dankzij o.a. chef-kok Antonio Carluccio. Rond '95 komen pesto, zongedroogde tomaten en balsamico in het assortiment. Eind jaren negentig gaan we aan de slag met thema’s als New York (met bagels), Scandinavië (gravad lax), tex-mex (taco’s en nacho’s) en fusion cooking (waarin alle keukens gemixt worden).

  • Bloemkoolkampioen: in 1992 staat bloemkool met stip op 1 in de lijst van populaire groenten.

  • Kooktechnieken
    Dankzij de opkomst van wereldkeukens ontdekten we ook steeds meer nieuwe kooktechnieken: zo maakten we in 1995 voor het eerst gebruik van een tajine.

  • Digitaal
    Een eerste stap richting de digitale wereld: in 1996 komt een cd-rom uit met alle recepten van dat jaar.

Begin 2000

  • Vergeten groente
    De groenten waar onze oma’s dagelijks mee kookten, krijgen na de millenniumwisseling een opleving: pastinaak, schorseneren en knolselderij waren misschien even uit het oog, maar nooit uit het hart.
  • Wat eten we vandaag?
    In 2009 verschijnt de nieuwe rubriek 'Wat eten we vandaag', samen met de gelijknamige receptkaarten die je kunt meenemen in de winkel. De gerechten staan allemaal binnen 30 minuten op tafel, voor maximaal € 2.25 per persoon. En ook nu nog is deze rubriek razendpopulair!

  • Allerhande online
    In 2010 gaat de nieuwe site van Allerhande online waar je 24/7 terecht kunt voor culinaire inspiratie. Ook gaat allereerste how-to video online: chocolade au bain marie smelten.

Begin 2000
Allerhande vandaag

Allerhande vandaag

  • Favoriete recept allertijden
    Spek, knoflook, kaas, room en ei: de superromige pasta carbonara is het meest bekeken recept op Allerhande.
  • Beter eten
    Albert Heijn wil bijdragen aan een betere wereld en een gezondere leefstijl. In Allerhande lees je sinds 2018 elke maand hoe. Door voedselverspilling te voorkomen bijvoorbeeld, of biologisch te eten of het gebruik van plastic te verminderen.
  • Kookboeken
    2019 presenteert Allerhande met trots een nieuw kookboek Vol Smaak. Maar liefst 135 recepten met verse ingrediënten, achtergrondinfo en handige uitleg over technieken. Dat smaakte naar meer, dus in 2022 verschijnt het vervolg Nederland op z’n lekkerst, boordevol lekkers van eigen bodem. En deze is nog steeds te koop!

Nieuw: Mijn Allerhande Weekmenu

Wekelijkse receptinspiratie afgestemd op jouw voorkeuren, makkelijk toegevoegd aan je boodschappen(lijst).

  • Elke vrijdag 7 nieuwe recepten

  • Recepten obv jouw persoonlijke voorkeuren

  • Maximaal in 20 minuten op tafel

  • Eenvoudig aan je Lijstje toegevoegd

  • Bekijk het nu in je AH app, onder weekmenu in de Koken tab

Ontdek het weekmenu in de app

Nieuw: Mijn Allerhande Weekmenu