Banaan

Als tussendoortje, in een smoothie of om pannenkoekjes mee te maken: let’s go bananas! Heb je bananen over? Mooi zo. Hoe rijper bananen zijn, hoe beter je er bijvoorbeeld een bananenbrood mee kunt bakken. Probeer ’t zelf!

Zijn bananen gezond?

Zijn bananen gezond?

Bananen zijn van nature een bron van kalium en vitamine B. Net als elk ander fruit staan ze in de Schijf van Vijf. Een verantwoord tussendoortje dus!

Banaan bakken: hoe doe je dat?

Banaan bak je in plakjes of horizontaal doormidden gesneden in een koekenpan of frituur. Gebakken banaan is vrij zoet en daarom lekker in yoghurt, havermout of als bananentoetje. Pisang goreng, het bekende afhaalgerecht, is gefrituurde banaan in een bloem-eibeslag en wordt als bijgerecht gegeten. Met kaneel en suiker maak je een zoete variant op gefrituurde pisang goreng.

Banaan bakken: hoe doe je dat?
Hoe bewaar je bananen?

Hoe bewaar je bananen?

Bananen kun je het beste bewaren op kamertemperatuur, op een fruitschaal. Ze kunnen niet goed tegen kou, dus bewaar ze liever niet in de koelkast. Te rijpe bananen? Je kunt het rijpen wat vertragen door de stelen in te pakken met plasticfolie, of de bananen in te vriezen. Haal dan eerst de schil eraf en vries de banaan in plakjes in. Om te voorkomen dat de plakjes aan elkaar plakken, kun je ze eerst naast elkaar op een stuk bakpapier invriezen. Na ongeveer een uur zijn ze bevroren en kun je ze in een bakje of zakje doen. Perfect voor een extra romige smoothie! In de vriezer is banaan 3 maanden houdbaar.

Gezond bananenbrood

Ingrediënten

Aantal porties

150 gram volkoren speltmeel

200 gram amandelmeel

2 theelepel bakpoeder

1 eetlepel koek- en speculaaskruiden

100 gram medjouldadels

100 gram ongebrande pecannoten

4 rijpe bananen

3 witte scharreleieren

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • bakvorm (28 x 13 x 7 cm, uit bakvormenset rechthoekig, AH Spaaractie)

  • keukenmachine

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Zeef in een grote kom het speltmeel met het amandelmeel, de bakpoeder en koekkruiden. Verwijder de pitten uit de dadels. Hak de pecannoten grof.

  2. Maal de dadels en ¾ van de bananen fijn in de keukenmachine. Voeg, terwijl de machine draait, 1 voor 1 de eieren toe. Schep de bananenpuree en noten door het meelmengsel en verdeel over de bakvorm.

  3. Halveer de laatste banaan in de lengte. Leg met de snijkant naar boven op het beslag en druk een beetje aan. Bak in ca. 35 min. gaar in het midden van de oven. Laat in 2 uur afkoelen.

Banaan recepten

Bananenbrood

Veel rijpe bananen over? Maak eens een heerlijk smeuïg bananenbrood. Zo simpel en bijzonder smakelijk.

Bananenbrood maken:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm in en bekleed ‘m met bakpapier.

Zeef in een grote kom 250 gram tarwebloem met 2 theelepels bakpoeder, 1 the...

02:17

Direct aan de slag