Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern. Halveer de kwarten in de lengte en snijd die stukken in vieren. Doe in een ruime kom. Breng ondertussen het water aan de kook en voeg het zout toe. Laat 1 min. koken tot het zout is opgelost. Schenk het hete zoute water over de kool en laat 30 min. staan. Schep af en toe om. Giet af en spoel met koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Doe de knoflook, gember, azijn en vissaus in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg de suiker, paprikapoeder en chilipoeder toe en meng tot een dikke marinade. Meng de marinade door de kool tot alle kool bedekt is. Breng eventueel op smaak met zout. Schep de kimchi in een afsluitbare bak en laat minimaal 3 uur in de koelkast marineren.

Wat is kimchi? 🥬
Kimchi betekent ‘verzonken groente’ in het Koreaans en is een verzamelnaam voor gefermenteerde groente (meestal kool) uit de Koreaanse keuken. Fermenteren betekent dat de groenten gaan schimmelen. Hierdoor verandert de smaak, kleur en geur. Elke kimchi smaakt weer anders. Door de fermentatie krijgen deze gefermenteerde groente een friszure smaak. Dit maakt kimchi tot een heerlijk bijgerecht bij verschillende Aziatische gerechten. Maar ook kimchi noodles of een kimchitosti zijn ontzettend populair!
Is kimchi gezond?
Kimchi bevat weinig calorieën en zit vol met vitamines en mineralen. Vanwege zijn ‘goede bacteriën’ kan het eten van kimchi bijdragen aan een gezonde stoelgang.


Hoe maak je kimchi?
Je kunt kimchi kant en klaar in de winkel kopen, zoals deze mixen. Maar wist je dat je kimchi ook zelf kunt maken? Breng Chinese kool in een ruime pan met water aan de kook. Maak ondertussen een marinade met verschillende smaakmakers, zoals knoflook, gember en azijn. Meng de marinade met de kool en laat deze minstens 3 uur in de koelkast marineren. Het volledige recept voor het maken van kimchi vind je hier.
Hoe kun je het best kimchi bewaren?
Dankzij het fermentatieproces kun je kimchi ongeveer 6 maanden bewaren. Maar let op: hoe langer je deze gefermenteerde groente bewaart, hoe sterker de smaak wordt. Ook wordt de ‘bite’ steeds zachter na verloop van tijd. Bewaar de kimchi in een goed afgesloten glazen pot in de koelkast. Vries de kimchi niet in. Hierdoor gaat de smaak en textuur verloren.

Kimchi maken
Ingrediënten
Aantal personen
1 Chinese kool | |
1.2 liter kraanwater | |
100 gram zout | |
5 tenen knoflook | |
5 cm verse gember | |
50 ml appelciderazijn | |
3 eetlepel vissaus | |
2 eetlepel kristalsuiker | |
3 eetlepel paprikapoeder | |
2 eetlepel gemalen chilipeper |
Dit heb je nodig
staafmixer