Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Rasp de Pecorino fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 4 min. Voeg de knoflook, oregano en het gehakt toe. Bak het gehakt rul en goudbruin. Voeg de tomatenblokjes toe en kook 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Maak laagjes met ⅓ van de gehaktsaus, ⅓ van de lasagnevellen, ⅓ van de spinazie en ⅓ van de mascarpone. Bestrooi steeds met peper en eventueel zout.
Bestrooi met de Pecorino. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ca. 30 min. in het midden van de oven. Verwijder na 20 min. de folie.
Spinazie
Verwerkt in een smoothie, in een snelle pasta of als salade: deze knalgroene bladgroente is hartstikke goed voor je én lekker snel klaar. En, je kan het bewaren en opnieuw opdienen. Bekijk alle tips en receptinspiratie.

Kun je spinazie opnieuw opwarmen?
Ja, spinazie kun je gewoon opnieuw opwarmen. En dat terwijl veel mensen vaak denken dat het niet kan. Je warmt het makkelijk op door in een pan te verhitten of in de magnetron.
Hoe kun je spinazie bewaren?
Bewaar zowel rauwe als gekookte spinazie maximaal 2 dagen in de koelkast. Hieonder vind je een kort overzichtje hoe je gekookte en verse spinazie het best bewaard:
Gekookte spinazie: laat de bereide spinazie snel afkoelen en zet het in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren (nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid), minder kans om te vermeerderen.
Verse spinazie kun je in de zak in de koelkast bewaren. Prik eventueel gaatjes in de zak zodat de groente kan ademen.


Is spinazie gezond?
Spinazie staat net als andere soorten groente en fruit in de Schijf van Vijf en past dus binnen een gezond eetpatroon. Het is een groene bladgroente die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Pureer een handvol spinazie mee in je smoothie, maak er een snelle pasta mee of serveer ‘m rauw als salade. Spinazie slinkt tijdens het bereiden. Om een gemiddelde portie van 50 gram spinazie per persoon over te houden, gebruik je 85 tot 100 gram rauwe spinazie.
Romige spinazielasagne
Ingrediënten
Aantal personen
1 middelgrote ui | |
1 teen knoflook | |
100 gram Pecorino Romano | |
3 eetlepel milde olijfolie | |
1 theelepel gedroogde oregano | |
500 gram rundergehakt | |
400 gram tomatenblokjes | |
250 verse lasagnebladen | |
450 gram diepvries gesneden bladspinazie in deelblokjes | |
250 gram mascarpone |
Dit heb je nodig
rasp
ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)
Recepten met spinazie
Zo doe je dat: spinazie wokken, vocht uitduwen, pureren
Hoe eet jij je spinazie het liefst? Gewokt, als pastasaus of in een quiche? Met deze drie handige kooktechnieken is jouw spinazierecept op z’n best! Een lesje wokken, pureren en vocht uitduwen.
Spinazie wokken
Verhit 1.5 el olijfolie in een wok, pers 2 tenen knoflook erboven en fruit 30 sec. Voeg verse spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken.
Bijbehorend recept...
00:37