Stoofvlees

Stoofvlees

Comfortfood van de bovenste plank: stoofvlees. Heerlijk om een pan te laten pruttelen op het fornuis of in de oven totdat het vlees in draadjes uit elkaar valt. Of bereid stoofvlees op een modernere manier, bijvoorbeeld in de slowcooker of snelkookpan.

Patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees

  1. Snijd de runderriblappen in stukken van 2 cm. Bestrooi met de bloem, peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in delen. op middelhoog vuur rondom bruin. Dit duurt ca. 10 min
  2. Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Neem het vlees uit de pan en leg op een bord. Bak de uien in de achtergebleven bakvet 5 min. op middelhoog vuur. Snijd de knoflook fijn. Voeg samen met de laurierblaadjes en foelie toe en bak nog 1 min mee. Voeg de tomatenpuree en ketjap toe en bak nog 1 min. mee. Doe het vlees terug in de pan, schenk de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 4 uur stoven. Schep af en toe om. 

  3. Het vlees is klaar als het uit elkaar valt. Laat zo nodig het vocht met de deksel van de pan een beetje inkoken. Bereid vlak voor het serveren de ovenfriet volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer met het stoofvlees.
Wat is stoofvlees?

Wat is stoofvlees?

Stoofvlees – ook wel suddervlees, (oma’s) draadjesvlees of hachee genoemd – is een typisch herfst- en wintergerecht. Voor mals stoofvlees moet je wel even geduld hebben: het vlees staat namelijk minimaal 1,5 uur in de oven of op een laag vuurtje op het fornuis voordat het in draadjes uit elkaar valt. Stoofvlees is ideaal als eenpansgerecht: je maakt een complete stoofpot door tijdens het stoven bijvoorbeeld groente of aardappelen aan de pan toe te voegen.

Welk vlees gebruik je voor stoofvlees?

Veelgebruikte vleessoorten voor stoofvlees zijn runderlappen, sukadelappen en riblappen. Dit rundvlees bevat veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven lekker mals wordt. Hoe langer je stooft, hoe zachter en hoe lekkerder het vlees wordt. Het stoofvlees is goed wanneer je het gemakkelijk met een vork in draadjes uit elkaar kunt trekken.

Welk vlees gebruik je voor stoofvlees?
Stoofvlees uit de slowcooker, kan dat?

Stoofvlees uit de slowcooker, kan dat?

Stoofvlees kun je in de slowcooker bereiden. Het vlees krijgt in deze elektrische stoofpot door de constante, lage temperatuur een perfecte garing en wordt zo superzacht en mals. Als je stoofvlees wilt bereiden in de slowcooker, moet je wel enkele aanpassingen doorvoeren in het recept. Kan je slowcooker niet bakken, dan moet je het vlees op hoog vuur aanbakken voordat je het in de slowcooker doet. Doordat er in een slowcooker bovendien nauwelijks vocht verdampt, voeg je minder vocht toe. Laat het vlees ongeveer 5 uur op de hoogste stand garen, of ongeveer 7 uur op de laagste stand.

Kun je stoofvlees in de snelkookpan maken?

Stoofvlees kun je in de snelkookpan bereiden. Dit bespaart geld, want deze pan is energiezuinig. En bovendien: je bent in een derde van de tijd klaar! Houd er wel rekening mee dat de pan even moet afkoelen voordat je ’m kunt openen.

Kun je stoofvlees in de snelkookpan maken?
Welke groente eet je bij stoofvlees?

Welke groente eet je bij stoofvlees?

Bij stoofvlees passen diverse groenten die de smaak van het gerecht kunnen verrijken. Wortelen, uien en selderij zijn populaire keuzes, omdat ze een heerlijke zoetheid en textuur toevoegen aan het stoofvlees. Ook knoflook kan een smaakvolle aanvulling zijn, terwijl champignons de umamismaak versterken. De keuze van groenten bij stoofvlees kan variëren naar persoonlijke voorkeur en seizoensbeschikbaarheid.

Welk bier kan ik gebruiken voor stoofvlees?

Voor stoofvlees is een donker bier met volle smaken en een lichte bitterheid ideaal. Een Belgisch dubbel of een bruin bier voegt diepte en karakter toe aan het gerecht. Alternatieven zijn een stout of een donker abdijbier. Het bier dient niet alleen als smaakversterker maar helpt ook om het vlees heerlijk mals te maken tijdens het stoven.

Welk bier kan ik gebruiken voor stoofvlees?
Welke kruiden bij stoofvlees?

Welke kruiden bij stoofvlees?

Stoofvlees komt goed tot zijn recht met kruiden zoals tijm, laurier, rozemarijn en peterselie. Deze kruiden voegen aromatische tonen toe en dragen bij aan de rijke smaak van het stoofvlees. Een snufje kruidnagel kan ook een subtiele warme toets geven. Experimenteer naar eigen smaak en voeg eventueel zout en peper toe om de smaken in balans te brengen.