Appel-speculaastaart
Een lekker en goed gevulde taart voor de koude wintermaanden.
Aan de slag
Splits het ei, bewaar de dooier. Doe het eiwit, bakmeel, 200 g suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet de springvorm in met wat boter. Bestuif het werkblad, de deegroller en deegbal met bakmeel. Rol 2/3 van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met de rest van de uitgerolde plak.
Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van de eidooier erdoor. Verdeel over de bodem. Schil de appels en snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes, doe ze in een kom en meng de kaneel en de rest van de suiker erdoor. Leg op de amandelspijs. Rol de rest van het deeg uit. Snijd in repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van de eidooier. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
Bestrijk de taart uit de oven direct met de abrikozenjam. Laat afkoelen in de vorm.
Amandelspijs maken
Instructievideo - 01:03 min.
Appel-speculaastaart
Een lekker en goed gevulde taart voor de koude wintermaanden.
null personen
560 kcal
35 min. bereiden
60 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Splits het ei, bewaar de dooier. Doe het eiwit, bakmeel, 200 g suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet de springvorm in met wat boter. Bestuif het werkblad, de deegroller en deegbal met bakmeel. Rol 2/3 van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met de rest van de uitgerolde plak.
Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van de eidooier erdoor. Verdeel over de bodem. Schil de appels en snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes, doe ze in een kom en meng de kaneel en de rest van de suiker erdoor. Leg op de amandelspijs. Rol de rest van het deeg uit. Snijd in repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van de eidooier. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
Bestrijk de taart uit de oven direct met de abrikozenjam. Laat afkoelen in de vorm.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
1 middelgroot scharrelei
2 el koek- en speculaaskruiden
250 g witte basterdsuiker
400 g zelfrijzend bakmeel
½ tl zout
250 g ongezouten roomboter
150 g amandelspijs
7 goudrenet-appels
2 tl kaneel
2 el abrikozenjam
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 24 cm)
deegroller