Tuna melt-bitterballen
Een moderne twist op de klassieke bitterbal: tuna melt!
Aan de slag
Snijd de uien in halve ringen van ca. een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de ui 6-7 min. op middelhoog vuur. lichtbruin. Verkruimel het bouillonblokje boven het kokende water en roer los. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Doe de boter bij de uien en laat smelten op laag vuur. Voeg 50 g bloem toe en laat in 3 min. gaar worden (roux). Roer regelmatig.
Zet het vuur middelhoog. Voeg al roerend met een houten lepel de bouillon in delen toe. Laat, als de bouillon is opgenomen, op laag vuur 3 min. zachtjes koken. Roer regelmatig
Voeg vervolgens de roomkaas en de cheddar toe en laat al roerend smelten tot een egaal mengsel. Laat de tonijn uitlekken en roer een beetje los. Schep door de kaassaus. Zet het vuur uit. Je mag nog stukjes tonijn zien.
Spreid het tonijn-kaasmengsel met een spatel uit over de (oven)schaal en dek af met vershoudfolie. Laat in ca. 30 min afkoelen en laat nog 1 uur in de koelkast opstijven.
Doe de rest van de bloem in een diep bord. Klop de eieren los in een ander diep bord. Doe de panko in een derde diep bord.
Maak van het mengsel met eventueel natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Herhaal dit zodat je een dubbele paneerlaag hebt.
Verhit de frituurolie tot 170 °C en frituur de tuna-meltbitterballen in delen ca. 2 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Maak ondertussen een dip van de mayonaise, ketchup, sriracha en augurkjes. Serveer bij de ballen.
Tuna-melt bitterballen
Instructievideo - 00:50 min.
Tuna melt-bitterballen
Een moderne twist op de klassieke bitterbal: tuna melt!
null porties
150 kcal
60 min. bereiden
90 min. wachten
Aan de slag
Snijd de uien in halve ringen van ca. een ½ cm. Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de ui 6-7 min. op middelhoog vuur. lichtbruin. Verkruimel het bouillonblokje boven het kokende water en roer los. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Doe de boter bij de uien en laat smelten op laag vuur. Voeg 50 g bloem toe en laat in 3 min. gaar worden (roux). Roer regelmatig.
Zet het vuur middelhoog. Voeg al roerend met een houten lepel de bouillon in delen toe. Laat, als de bouillon is opgenomen, op laag vuur 3 min. zachtjes koken. Roer regelmatig
Voeg vervolgens de roomkaas en de cheddar toe en laat al roerend smelten tot een egaal mengsel. Laat de tonijn uitlekken en roer een beetje los. Schep door de kaassaus. Zet het vuur uit. Je mag nog stukjes tonijn zien.
Spreid het tonijn-kaasmengsel met een spatel uit over de (oven)schaal en dek af met vershoudfolie. Laat in ca. 30 min afkoelen en laat nog 1 uur in de koelkast opstijven.
Doe de rest van de bloem in een diep bord. Klop de eieren los in een ander diep bord. Doe de panko in een derde diep bord.
Maak van het mengsel met eventueel natte handen balletjes ter grootte van een walnoot en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Herhaal dit zodat je een dubbele paneerlaag hebt.
Verhit de frituurolie tot 170 °C en frituur de tuna-meltbitterballen in delen ca. 2 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Maak ondertussen een dip van de mayonaise, ketchup, sriracha en augurkjes. Serveer bij de ballen.
bewaartip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
2 rode uien
1 el milde olijfolie
200 ml kokend water
½ groentebouillontablet
50 g ongezouten roomboter
110 g tarwebloem
100 g roomkaas
150 g geraspte cheddar
160 g tonijnstukken in water
3 middelgrote eieren
130 g panko
2 l frituurolie
3 el mayonaise
2 el ketchup
2 tl sriracha
4 el augurkenblokjes zoetzuur
Dit heb je nodig
vershoudfolie
ovenschaal (25 x 15 cm)