Aardappelpom van Judith Cyrus
bewaar
bewaar

Aardappelpom van Judith Cyrus

Pom (doorgaans gemaakt met tayer) is hét nationale gerecht van Suriname. Elke bevolkingsgroep -of zelfs gezin- in heeft inmiddels zijn eigen variant van pom.

55 min. bereiden / 1 uur oventijd / 1 uur 45 min. wachten

zeer pittig

19 ingrediënten

Aan de slag

Snijd de kip in grove stukken en was in ruim water met de azijn. Wentel de kipstukken door het zout en de zwarte peper. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, maar de hele nacht is beter.

Schil de aardappelen en rasp grof. Was het rasp totdat het water helder is. Dan is bijna alle zetmeel weggewassen. Spreid de gewassen, geraspte aardappel uit op keukenpapier en dep droog. Pers de sinaasappel uit en meng het sap met de piccalilly en suiker door de aardappels.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Halveer de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de selderij fijn. Verhit de olie en bak de kip goudbruin. Bak de ui en knoflook 2 min. mee. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak nog eens 2 min. Blus af met het water en voeg de selderij, laurier, nootmuskaat en madame- jeanettepeper toe.

Stoof alles 30 min. op laag vuur. Proef de kipjus; deze mag hoog op smaak zijn. Breng eventueel op smaak met peper, zout of bouillonblokjes.

Haal de kip en de peper uit de jus. Serveer de peper eventueel op een schaaltje bij de volgende maaltijd.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de helft van het aardappelmengsel in de beboterde ovenschaal en leg daar de kip op. Snijd de boter in blokjes. Giet de helft van de jus erbij en dek af met de rest van het aardappelmengsel. Giet de rest van de kipjus over de pom en leg de koude boterblokjes erop. Bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 min.

serveertipServeer met rijst, gebakken bakbanaan, zuurgoed en sambal.
achtergrondinfoPom is waarschijnlijk geïnspireerd op een Sefardisch-Joods gerecht, sofrito, dat traditioneel werd gegeten op de sabbat en met aardappel werd gemaakt. In Suriname groeiden geen aardappels. De Afrikaanse huisslavinnen kenden de tayerknol, die ze mogelijk als aardappelvervanger gebruikten.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Aardappelpom van Judith Cyrus

Pom (doorgaans gemaakt met tayer) is hét nationale gerecht van Suriname. Elke bevolkingsgroep -of zelfs gezin- in heeft inmiddels zijn eigen variant van pom.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig