Winterpeensoep met tahin, citroen en croutons van volkorenpita's
De tahin maakt deze gezonde vegan wortelsoep weer nét een tikje anders dan je gewend bent.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de winterpeen en snijd in stukken van 3 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met ¼ van de olie en rooster ca. 20 min. in het midden van de oven.
Snijd ondertussen de sjalotten in dunne halve ringen en snijd de tenen knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 2 cm.
Verhit ondertussen de helft van olie in een soeppan en bak de sjalotten 10 min. Schep de helft van de sjalot uit de pan en houd apart. Voeg de knoflook, aardappel, kurkuma en wortel toe aan de pan. Giet het hete water erbij, breng de soep aan de kook en laat 15 min. koken.
Scheur ondertussen de volkorenpita’s in stukjes van 3 cm en verdeel ze over een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met de rest van de olie. Schuif onder de winterpeen in de oven en bak ze in ca. 10 min. knapperig.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Voeg 3 el tahin, het citroenrasp en 2 el citroensap (per 4 personen) toe aan de soep. Pureer de soep glad met de staafmixer. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout of meer citroensap.
Verdeel de soep over de kommen. Schep in elke kom wat sjalot, besprenkel met een beetje van de achtergehouden tahin en verdeel de croutons erover.
Winterpeensoep met tahin, citroen en croutons van volkorenpita's
De tahin maakt deze gezonde vegan wortelsoep weer nét een tikje anders dan je gewend bent.
hoofdgerecht
null personen
550 kcal
30 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de winterpeen en snijd in stukken van 3 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met ¼ van de olie en rooster ca. 20 min. in het midden van de oven.
Snijd ondertussen de sjalotten in dunne halve ringen en snijd de tenen knoflook fijn. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 2 cm.
Verhit ondertussen de helft van olie in een soeppan en bak de sjalotten 10 min. Schep de helft van de sjalot uit de pan en houd apart. Voeg de knoflook, aardappel, kurkuma en wortel toe aan de pan. Giet het hete water erbij, breng de soep aan de kook en laat 15 min. koken.
Scheur ondertussen de volkorenpita’s in stukjes van 3 cm en verdeel ze over een tweede met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met de rest van de olie. Schuif onder de winterpeen in de oven en bak ze in ca. 10 min. knapperig.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Voeg 3 el tahin, het citroenrasp en 2 el citroensap (per 4 personen) toe aan de soep. Pureer de soep glad met de staafmixer. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout of meer citroensap.
Verdeel de soep over de kommen. Schep in elke kom wat sjalot, besprenkel met een beetje van de achtergehouden tahin en verdeel de croutons erover.
combinatietip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
1 kg winterpeen
4 el milde olijfolie
5 sjalotten
4 tenen knoflook
250 g kruimige aardappelen
2 tl kurkuma
1 l heet water
3 volkorenpita's
1 citroen
100 ml tahin
Dit heb je nodig
bakplaten
bakpapier
staafmixer