Hazelnootschuimtaart
Krokant hazelnootschuim, knapperige nougatine en luchtige mokkacrème zijn de basis van deze heerlijke zelfgemaakte hazelnootschuimtaart.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in het midden van de oven in 8-10 min. goudbruin. Laat ze 10 min. afkoelen. Houd er ca. 10 apart voor de afwerking en maal de rest fijn in een keukenmachine. Roer de poedersuiker en de maizena door de gemalen noten en houd apart. Verlaag de temperatuur van de oven naar 125 °C.
Splits de eieren boven een vetvrije van een mixer. Het eigeel wordt niet gebruikt. Klop de eieren met schone gardes op de middelste stand stijf. Voeg beetje bij beetje 150 g suiker (per taart) toe. Klop het eiwit tot een glanzend en stevig schuim, dat duurt ca. 7 min. Spatel voorzichtig het notenmengsel door het schuim.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken daar 3 cirkels op van ca. 18 cm ø. Verdeel het schuim over de cirkels en strijk de bovenkant glad. Bak het schuim 1 uur in de oven. Zet dan de oven uit en laat met de deur gesloten in ca. 45 min. helemaal afkoelen.
Meng de rest van de suiker met het custardpoeder en 50 ml melk (per taart). Breng de rest van de melk aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet een scheutje hete melk bij het custardmengsel. Roer goed en voeg al roerend de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat ca. 2 min heel zachtjes koken. Giet de room in een lage schaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 min. afkoelen (dit is de banketbakkersroom).
Roer de hete koffie en de oploskoffie door elkaar en laat in ca. 15 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met een mixer de boter met de afgekoelde koffie, banketbakkersroom en de basterdsuiker op tot een gladde, luchtige mokkacrème. Dit duurt ca. 10 min. Begin op een lage snelheid en versnel heel geleidelijk tot de middelste stand. Klop de slagroom stijf en doe in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Leg voorzichtig een plak schuim op een bord en smeer daar ¼ van de mokkacrème op. Smeer uit tot de randen. Leg daar de tweede plak schuim op en smeer ook daar ¼ van de mokkacrème op. Leg daar de derde plak op en bestrijk de boven en zijkanten van de taart met de rest van de mokka crème. Plak de nougatine met je handen aan de zijkant van de taart en versier de bovenkant met toefjes slagroom en achtergehouden hazelnoten.
Hazelnootschuimtaart
Krokant hazelnootschuim, knapperige nougatine en luchtige mokkacrème zijn de basis van deze heerlijke zelfgemaakte hazelnootschuimtaart.
null personen
500 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in het midden van de oven in 8-10 min. goudbruin. Laat ze 10 min. afkoelen. Houd er ca. 10 apart voor de afwerking en maal de rest fijn in een keukenmachine. Roer de poedersuiker en de maizena door de gemalen noten en houd apart. Verlaag de temperatuur van de oven naar 125 °C.
Splits de eieren boven een vetvrije van een mixer. Het eigeel wordt niet gebruikt. Klop de eieren met schone gardes op de middelste stand stijf. Voeg beetje bij beetje 150 g suiker (per taart) toe. Klop het eiwit tot een glanzend en stevig schuim, dat duurt ca. 7 min. Spatel voorzichtig het notenmengsel door het schuim.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken daar 3 cirkels op van ca. 18 cm ø. Verdeel het schuim over de cirkels en strijk de bovenkant glad. Bak het schuim 1 uur in de oven. Zet dan de oven uit en laat met de deur gesloten in ca. 45 min. helemaal afkoelen.
Meng de rest van de suiker met het custardpoeder en 50 ml melk (per taart). Breng de rest van de melk aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet een scheutje hete melk bij het custardmengsel. Roer goed en voeg al roerend de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat ca. 2 min heel zachtjes koken. Giet de room in een lage schaal, dek af met vershoudfolie en laat 30 min. afkoelen (dit is de banketbakkersroom).
Roer de hete koffie en de oploskoffie door elkaar en laat in ca. 15 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met een mixer de boter met de afgekoelde koffie, banketbakkersroom en de basterdsuiker op tot een gladde, luchtige mokkacrème. Dit duurt ca. 10 min. Begin op een lage snelheid en versnel heel geleidelijk tot de middelste stand. Klop de slagroom stijf en doe in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
Leg voorzichtig een plak schuim op een bord en smeer daar ¼ van de mokkacrème op. Smeer uit tot de randen. Leg daar de tweede plak schuim op en smeer ook daar ¼ van de mokkacrème op. Leg daar de derde plak op en bestrijk de boven en zijkanten van de taart met de rest van de mokka crème. Plak de nougatine met je handen aan de zijkant van de taart en versier de bovenkant met toefjes slagroom en achtergehouden hazelnoten.
bewaartip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
160 g ongebrande hazelnoten
100 g poedersuiker
1 el maizena
5 middelgrote eieren
175 g fijne kristalsuiker
25 g custardpoeder
250 ml halfvolle melk
50 ml koffie
1½ el espresso-oploskoffie
300 g ongezouten roomboter
100 g lichtbruine basterdsuiker
100 ml verse slagroom
120 g nougatine in bakje
Dit heb je nodig
bakpapier
keukenmachine
staande mixer
vershoudfolie
spuitzak met gekartelde spuitmond ø 1 cm