Volkorenplaatpizza met courgette en blauwe kaas
Het deeg voor deze volkorenplaatpizza maak je zelf van volkorenspeltmeel.
Aan de slag
Los het zout op in het lauwwarme water. Voeg in één keer het meel en dan de gist toe. Mix 2 min. met een mixer met deeghaken of kneed met de hand. Voeg in een dun straaltje de olie toe. Kneed nog 4 min. met de mixer of 10 min. met de hand. Haal het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen. Leg het in een ingevette kom, dek af met een theedoek en zet 1 uur in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verdeel in 2 gelijke porties (per 4 personen). Bol de deegstukken op zoals hiervoor beschreven. Leg ze op een platte schaal en laat afgedekt 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor met daarin 2 bakplaten op 230 °C. Rol 1 bol deeg met behulp van de deegroller tot een rechthoekige pizzabodem van 35 x 25 cm. Leg het deeg op bakpapier. Herhaal met het andere stuk deeg.
Doe de tuinerwten in een kom en schenk er kokend water over. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de erwten en pesto in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een glad mengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schaaf met een kaasschaaf brede linten van de courgettes. Snijd de korst van de gorgonzola en snijd in stukjes van ca. 2 cm. Laat de mozzarella uitlekken en scheur in stukjes van ca. 2 cm. Bestrijk elke pizzabodem met de helft van de erwtenspread. Verdeel de courgettelinten erover en bestrooi met de 2 soorten kaas. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal voorzichtig de bakplaten uit de oven en leg de pizza’s erop. Bak ca. 12 min. net boven en net onder het midden van de oven. Wissel de bakplaten halverwege.
Volkorenplaatpizza met courgette en blauwe kaas
Het deeg voor deze volkorenplaatpizza maak je zelf van volkorenspeltmeel.
hoofdgerecht
null personen
1105 kcal
30 min. bereiden
180 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Los het zout op in het lauwwarme water. Voeg in één keer het meel en dan de gist toe. Mix 2 min. met een mixer met deeghaken of kneed met de hand. Voeg in een dun straaltje de olie toe. Kneed nog 4 min. met de mixer of 10 min. met de hand. Haal het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen. Leg het in een ingevette kom, dek af met een theedoek en zet 1 uur in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verdeel in 2 gelijke porties (per 4 personen). Bol de deegstukken op zoals hiervoor beschreven. Leg ze op een platte schaal en laat afgedekt 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor met daarin 2 bakplaten op 230 °C. Rol 1 bol deeg met behulp van de deegroller tot een rechthoekige pizzabodem van 35 x 25 cm. Leg het deeg op bakpapier. Herhaal met het andere stuk deeg.
Doe de tuinerwten in een kom en schenk er kokend water over. Laat uitlekken in een vergiet. Doe de erwten en pesto in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een glad mengsel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schaaf met een kaasschaaf brede linten van de courgettes. Snijd de korst van de gorgonzola en snijd in stukjes van ca. 2 cm. Laat de mozzarella uitlekken en scheur in stukjes van ca. 2 cm. Bestrijk elke pizzabodem met de helft van de erwtenspread. Verdeel de courgettelinten erover en bestrooi met de 2 soorten kaas. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal voorzichtig de bakplaten uit de oven en leg de pizza’s erop. Bak ca. 12 min. net boven en net onder het midden van de oven. Wissel de bakplaten halverwege.
bereidingstip:
biertip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
10 g zout
265 ml lauwwarm water
500 g volkoren speltmeel
7 g gedroogde gist
3 el milde olijfolie
450 g diepvries tuinerwten
100 g verse groene pesto
3 courgettes
145 g gorgonzola dolce
2 bollen mozzarella light
Dit heb je nodig
mixer met deeghaken
bakplaten
deegroller
staafmixer met hoge beker