Zoete-aardappelgratin met gruyère
Maak je aardappelgratin eens met zoete aardappels, Zwitserse gruyère en salieroom. Een nieuwe klassieker in de dop!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 C. Breng in een steelpan op middelhoog vuur de slagroom aan de kook met de helft van de salie, draai het vuur uit en laat 10 min. trekken. Pluk de blaadjes van de rest van de salie.
Boen de zoete aardappelen schoon en snijd ze in de breedte met een keukenmachine of mandoline in zo dun mogelijke plakken. Rasp de gruyère.
Halveer de knoflook en wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken. Verder gebruik je de knoflook niet. Vet de schaal in met de boter.
Vul de ovenschaal dakpansgewijs met plakjes aardappel. Bestrooi elke laag aardappel met peper en geraspte gruyère en steek er wat blaadjes salie tussen. Schenk de salieroom erover en druk de bovenkant licht aan, zodat alle plakjes aardappel zijn bedekt met room.
Bak de zoete-aardappelgratin ca. 40 min. in de oven.
Zoete-aardappelgratin met gruyère
Maak je aardappelgratin eens met zoete aardappels, Zwitserse gruyère en salieroom. Een nieuwe klassieker in de dop!
bijgerecht
null personen
600 kcal
30 min. bereiden
40 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 C. Breng in een steelpan op middelhoog vuur de slagroom aan de kook met de helft van de salie, draai het vuur uit en laat 10 min. trekken. Pluk de blaadjes van de rest van de salie.
Boen de zoete aardappelen schoon en snijd ze in de breedte met een keukenmachine of mandoline in zo dun mogelijke plakken. Rasp de gruyère.
Halveer de knoflook en wrijf de ovenschaal in met de snijvlakken. Verder gebruik je de knoflook niet. Vet de schaal in met de boter.
Vul de ovenschaal dakpansgewijs met plakjes aardappel. Bestrooi elke laag aardappel met peper en geraspte gruyère en steek er wat blaadjes salie tussen. Schenk de salieroom erover en druk de bovenkant licht aan, zodat alle plakjes aardappel zijn bedekt met room.
Bak de zoete-aardappelgratin ca. 40 min. in de oven.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
250 ml verse slagroom
15 g verse salie
750 g zoete aardappelen
165 g Zwitserse Gruyère
1 teen knoflook
10 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
mandoline of keukenmachine
ovenschaal (20 x 30)