Biryani
Biryani is een gerecht dat in Pakistan en India op feestelijke gelegenheden wordt gegeten. Elke streek heeft een eigen recept. Het wordt ook veel met lamsvlees gemaakt.
Aan de slag
Rasp de gember en knoflook boven een ruime kom. Roer de yoghurt, tomatenpuree, garam masala, kurkuma, komijn, koriander, chilivlokken erdoor. Wentel de kip door de marinade, dek de kom af en laat 30 min. marineren.
Spoel ondertussen de rijst 3 of 4 keer in een zeef onder koud stromend water, totdat het water minder troebel is. Doe de rijst in een kom en schenk er zo veel water bij dat de rijst onder staat. Laat 20 min. weken.
Breng in een pan het water aan de kook met de laurier, steranijs, kardemompeulen, kruidnagels, het kaneelstokje en het zout. Voeg de rijst toe, breng weer aan de kook en kook de rijst 5 min. Giet af.
Doe de kip met de marinade in een braadpan en stoof met het deksel op de pan in 12 min. gaar. Keer halverwege. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep uit de pan.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui in ca. 10 min. goudbruin en knapperig. Roer regelmatig. Schep uit de pan in een vergiet. Laat afkoelen op keukenpapier.
Doe de saffraan in een hittebestendige kom. Breng de melk aan de kook, schenk over de saffraan en laat staan tot gebruik. Snijd de blaadjes van de munt fijn. Snijd de koriander fijn.
Schep de helft van de rijst in dezelfde braadpan en strijk glad. Verdeel de kip met de marinade over de rijst. Bestrooi met ⅓ van de gebakken ui, de helft van de munt en alle koriander. Schep de rest van de rijst erover en strijk glad.
Smelt de ghee in een steelpan. Besprenkel de rijst met de saffraan-melk en de ghee. Leg een schone theedoek op de pan en plaats daar het deksel op. Gaar de biryani in 25 min. op laag vuur. De rijst stoomt gaar en de bodem bakt knapperig.
Schep de biryani op een grote schaal, ook de knapperige bodem. Bestrooi met de rest van de gebakken ui en de rest van de munt.
Biryani
Biryani is een gerecht dat in Pakistan en India op feestelijke gelegenheden wordt gegeten. Elke streek heeft een eigen recept. Het wordt ook veel met lamsvlees gemaakt.
hoofdgerecht
null personen
875 kcal
60 min. bereiden
30 min. wachten
Aan de slag
Rasp de gember en knoflook boven een ruime kom. Roer de yoghurt, tomatenpuree, garam masala, kurkuma, komijn, koriander, chilivlokken erdoor. Wentel de kip door de marinade, dek de kom af en laat 30 min. marineren.
Spoel ondertussen de rijst 3 of 4 keer in een zeef onder koud stromend water, totdat het water minder troebel is. Doe de rijst in een kom en schenk er zo veel water bij dat de rijst onder staat. Laat 20 min. weken.
Breng in een pan het water aan de kook met de laurier, steranijs, kardemompeulen, kruidnagels, het kaneelstokje en het zout. Voeg de rijst toe, breng weer aan de kook en kook de rijst 5 min. Giet af.
Doe de kip met de marinade in een braadpan en stoof met het deksel op de pan in 12 min. gaar. Keer halverwege. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep uit de pan.
Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui in ca. 10 min. goudbruin en knapperig. Roer regelmatig. Schep uit de pan in een vergiet. Laat afkoelen op keukenpapier.
Doe de saffraan in een hittebestendige kom. Breng de melk aan de kook, schenk over de saffraan en laat staan tot gebruik. Snijd de blaadjes van de munt fijn. Snijd de koriander fijn.
Schep de helft van de rijst in dezelfde braadpan en strijk glad. Verdeel de kip met de marinade over de rijst. Bestrooi met ⅓ van de gebakken ui, de helft van de munt en alle koriander. Schep de rest van de rijst erover en strijk glad.
Smelt de ghee in een steelpan. Besprenkel de rijst met de saffraan-melk en de ghee. Leg een schone theedoek op de pan en plaats daar het deksel op. Gaar de biryani in 25 min. op laag vuur. De rijst stoomt gaar en de bodem bakt knapperig.
Schep de biryani op een grote schaal, ook de knapperige bodem. Bestrooi met de rest van de gebakken ui en de rest van de munt.
combinatietip:
vegatip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
25 g verse gember
3 tenen knoflook
175 ml yoghurt
70 g tomatenpuree
2 tl garam masala
1 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
½ tl chilivlokken
390 g kipdijfilet
400 g basmatirijst
2 l water
2 laurierbladen
1 steranijs
5 kardemompeulen
5 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 tl zout
2 middelgrote uien
75 ml zonnebloemolie
50 mg saffraan
3 el melk
15 g verse munt
5 g verse koriander
60 g ghee
Dit heb je nodig
braadpan met dikke bodem
schone theedoek