Hachee uit de oven met rodekoolsalade, geroosterde appeltjes en friet
Hachee stamt af van "hacher" wat "hakken" in het Frans betekent. Dit Franse stoofgerecht met kleine stukjes rundvlees en dikke jus is al jaren populair in Nederland. In dit recept eet je het met rodekoolsalade, geroosterde appeltjes en friet.
Aan de slag
Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd ⅓ van de appels in blokjes van ca. 1 cm. Dep de riblappen droog met keukenpapier en snijd in blokjes van ca. 2 cm.
Bestrooi het vlees rondom met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit ⅕ van de olie in de braadpan en braad de helft van het vlees op hoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin en tot het vocht verdampt is. Haal uit de pan.Voeg ⅕ van de olie toe en braad de rest van het vlees aan. Doe al het vlees terug in de pan. Voeg de ui, peen en gesneden appel toe en bak 5 min. mee.
Verhit ondertussen de oven voor op 180 °C. Laat het halve bouillonblokje oplossen in het water. Voeg de bouillon met de hacheekruiden en laurierblaadjes toe aan het vlees, zodat het vlees net onderstaat. Breng aan de kook. Zet de pan met de deksel in de oven en stoof het vlees ca. 2½ uur. Neem na 2 uur de deksel van de pan en roer de appelstroop erdoor. Test na 2½ uur of het vlees mals is. Voeg eventueel wat extra water toe en laat het zo nodig nog 30 min. langer stoven.
Verwijder ondertussen de harde stronk van de rodekool en snijd de kool in flinterdunne repen. Dit gaat het makkelijkst met de mandoline. Meng de azijn en ⅖ van de olie tot een dressing. Doe de dressing bij de kool en ‘masseer’ met je handen de kool ca. 3 min. tot deze wat zachter is geworden. Breng op smaak met peper. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Halveer de rest van de appels, verwijder de klokhuizen. Leg de appelhelften met de snijkant naar beneden in de bakvorm. Verdeel de ovenfriet over de met bakpapier beklede traybake en besprenkel met de rest van de olie. Bak de friet en appels de laatste 20 min. van de stooftijd boven in de oven mee met de hachee.
Breng de hachee op smaak met peper en eventueel zout. Verwijder de laurierblaadjes. Serveer met de rodekoolsalade, geroosterde appels en de friet.
Hachee uit de oven met rodekoolsalade, geroosterde appeltjes en friet
Hachee stamt af van "hacher" wat "hakken" in het Frans betekent. Dit Franse stoofgerecht met kleine stukjes rundvlees en dikke jus is al jaren populair in Nederland. In dit recept eet je het met rodekoolsalade, geroosterde appeltjes en friet.
hoofdgerecht
null personen
870 kcal
30 min. bereiden
180 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de uien in halve ringen. Schil de peen en snijd in blokjes van ca. 1 cm. Snijd ⅓ van de appels in blokjes van ca. 1 cm. Dep de riblappen droog met keukenpapier en snijd in blokjes van ca. 2 cm.
Bestrooi het vlees rondom met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit ⅕ van de olie in de braadpan en braad de helft van het vlees op hoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin en tot het vocht verdampt is. Haal uit de pan.Voeg ⅕ van de olie toe en braad de rest van het vlees aan. Doe al het vlees terug in de pan. Voeg de ui, peen en gesneden appel toe en bak 5 min. mee.
Verhit ondertussen de oven voor op 180 °C. Laat het halve bouillonblokje oplossen in het water. Voeg de bouillon met de hacheekruiden en laurierblaadjes toe aan het vlees, zodat het vlees net onderstaat. Breng aan de kook. Zet de pan met de deksel in de oven en stoof het vlees ca. 2½ uur. Neem na 2 uur de deksel van de pan en roer de appelstroop erdoor. Test na 2½ uur of het vlees mals is. Voeg eventueel wat extra water toe en laat het zo nodig nog 30 min. langer stoven.
Verwijder ondertussen de harde stronk van de rodekool en snijd de kool in flinterdunne repen. Dit gaat het makkelijkst met de mandoline. Meng de azijn en ⅖ van de olie tot een dressing. Doe de dressing bij de kool en ‘masseer’ met je handen de kool ca. 3 min. tot deze wat zachter is geworden. Breng op smaak met peper. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Halveer de rest van de appels, verwijder de klokhuizen. Leg de appelhelften met de snijkant naar beneden in de bakvorm. Verdeel de ovenfriet over de met bakpapier beklede traybake en besprenkel met de rest van de olie. Bak de friet en appels de laatste 20 min. van de stooftijd boven in de oven mee met de hachee.
Breng de hachee op smaak met peper en eventueel zout. Verwijder de laurierblaadjes. Serveer met de rodekoolsalade, geroosterde appels en de friet.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
3 middelgrote uien
200 g winterpeen
3 jonagold appels
720 g runderriblappen
1 el tarwebloem
5 el milde olijfolie
½ rundvleesbouillontablet
500 ml heet water
1½ el hacheekruiden
2 laurierblaadjes
1 el appelstroop
½ rodekool
1 el rodewijnazijn
750 g diepvries ovenfriet
Dit heb je nodig
hoge braadpan met deksel: Ø 22 cm
mandoline
bakplaat: 39 x 24 x 2 cm
bakpapier