Upside-downcake met banaan en karamel
Een upside-downcake wordt ondersteboven gebakken, hierdoor wordt de onderkant de bovenkant. Geloof ons: deze cake is zo lekker dat je er ondersteboven van zult zijn!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Snijd de bananen in plakken van 1 cm. Smelt 50 g boter (per cake) in een steelpan, neem van het vuur en roer er ⅓ van de basterdsuiker door. Verdeel het botermengsel gelijkmatig over de met bakpapier beklede bodem van de springvorm en verdeel daarover de plakken banaan.
Klop in een grote mengkom de rest van de boter met de rest van de basterdsuiker met een handmixer in 5 min. licht en luchtig. Voeg 1 ei toe en klop 1 min. door. Herhaal met de rest van de eieren. Voeg met het laatste ei ook het zout en vanille-extract toe.
Zeef het bakmeel en de bakpoeder over het botermengsel en vouw het er met een spatel luchtig door. Roer de melk voorzichtig door het beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bananenplakjes en bak de cake ca. 50 min. in het midden van de oven.
Haal de cake uit de oven en laat 5 min. in de springvorm afkoelen. Verwijder de springvorm en laat nog 25 min. afkoelen. Keer de cake om op een cakeplateau en verwijder de bodem van de springvorm en het bakpapier.
Upside downcake met banaan en karamel
Instructievideo - 01:24 min.
Upside-downcake met banaan en karamel
Een upside-downcake wordt ondersteboven gebakken, hierdoor wordt de onderkant de bovenkant. Geloof ons: deze cake is zo lekker dat je er ondersteboven van zult zijn!
null personen
525 kcal
20 min. bereiden
30 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Snijd de bananen in plakken van 1 cm. Smelt 50 g boter (per cake) in een steelpan, neem van het vuur en roer er ⅓ van de basterdsuiker door. Verdeel het botermengsel gelijkmatig over de met bakpapier beklede bodem van de springvorm en verdeel daarover de plakken banaan.
Klop in een grote mengkom de rest van de boter met de rest van de basterdsuiker met een handmixer in 5 min. licht en luchtig. Voeg 1 ei toe en klop 1 min. door. Herhaal met de rest van de eieren. Voeg met het laatste ei ook het zout en vanille-extract toe.
Zeef het bakmeel en de bakpoeder over het botermengsel en vouw het er met een spatel luchtig door. Roer de melk voorzichtig door het beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bananenplakjes en bak de cake ca. 50 min. in het midden van de oven.
Haal de cake uit de oven en laat 5 min. in de springvorm afkoelen. Verwijder de springvorm en laat nog 25 min. afkoelen. Keer de cake om op een cakeplateau en verwijder de bodem van de springvorm en het bakpapier.
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
250 g ongezouten roomboter
2 rijpe bananen
300 g lichtbruine basterdsuiker
3 scharreleieren
½ tl zout
2 tl vanille-extract
200 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
2 el halfvolle melk
Dit heb je nodig
bakpapier
springvorm (Ø 20 cm, ingevet)