IJskoffie karamel
Deze ijskoffie met karamel is ideaal voor op een zomerse dag. Een flinke dot slagroom erop en hup, de zon in!
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat op laag vuur in ca. 8 min. koken tot een amberkleurige karamel. Roer absoluut niet, maar draai de pan af en toe rond om de suiker gelijkmatig te laten kleuren. Schenk voorzichtig de gecondenseerde melk en ⅗ van de room erbij en roer goed door met een garde. Pas op, als de koude room erin gaat borrelt de hete karamel flink omhoog. Voeg de boter en het zout toe en meng goed. Giet in een kom, dek af en laat afkoelen in de koelkast.
Klop de rest van de slagroom met een handmixer in 2-3 min. stijf. Maak de espresso.
Schenk de espresso in de blender. Voeg 150 ml karamelsaus (per 4 personen), de melk en ijsblokjes toe en mix tot alles gladgemalen en schuimig is.
Verdeel de ijskoffie over de grote glazen en schep de slagroom erop. Besprenkel met de rest van de karamelsaus.
IJskoffie karamel
Deze ijskoffie met karamel is ideaal voor op een zomerse dag. Een flinke dot slagroom erop en hup, de zon in!
null personen
440 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook. Laat op laag vuur in ca. 8 min. koken tot een amberkleurige karamel. Roer absoluut niet, maar draai de pan af en toe rond om de suiker gelijkmatig te laten kleuren. Schenk voorzichtig de gecondenseerde melk en ⅗ van de room erbij en roer goed door met een garde. Pas op, als de koude room erin gaat borrelt de hete karamel flink omhoog. Voeg de boter en het zout toe en meng goed. Giet in een kom, dek af en laat afkoelen in de koelkast.
Klop de rest van de slagroom met een handmixer in 2-3 min. stijf. Maak de espresso.
Schenk de espresso in de blender. Voeg 150 ml karamelsaus (per 4 personen), de melk en ijsblokjes toe en mix tot alles gladgemalen en schuimig is.
Verdeel de ijskoffie over de grote glazen en schep de slagroom erop. Besprenkel met de rest van de karamelsaus.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
25 g ongezouten roomboter
100 g kristalsuiker
50 ml water
100 g gecondenseerde melk in blik
250 ml verse slagroom
¼ tl zout
300 ml espresso
150 ml volle melk
40 ijsblokjes
Dit heb je nodig
handmixer
blender
grote glazen (of ijscoupes)