Vegan groenterollade met saliestuffing van Sanne Vogel
Verras je gasten met dit prachtige vegan hoofdgerecht voor kerst. Deze groenterollade bestaat uit laagjes rodekool en pompoen gevuld met een geweldige vulling van ciabatta, plantaardige bacon, tofu, miso en verse kruiden.
1 uur 30 min. bereiden / 40 min. oventijd / 30 min. wachten
18 ingrediënten
Aan de slag
Laat de tofu uitlekken in een vergiet. Snijd de tofu in de lengte in plakken van een ½ cm. Druk met keukenpapier het vocht uit de tofu en meng de sojasaus, azijn, kipkruiden en misopasta erdoor. Laat de tofu minstens een uur marineren.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 C. Snijd de ciabattina in stukjes van 1 cm, verdeel over ⅓ van een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met ⅖ van de olijfolie. Verdeel de plantaardige bacon en salie over het andere deel van de bakplaat. Rooster 10-12 min. in de oven tot alles knapperig is.
Snijd ondertussen de bleekselderij in blokjes van een ½ cm, snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit ⅖ van de olijfolie in een koekenpan en bak de selderij en ui 7 min. op middelhoog vuur, roer regelmatig. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg de knoflook toe en roerbak nog 3 min. mee.
Blancheer eerst 8 grote rodekoolbladeren van de rodekool en daarna de pompoenlasagnebladen 3 min. Dep vervolgens droog met een schone theedoek.
Haal de ciabattina, bacon en salie uit de oven. Bewaar de helft van de blaadjes salie, snijd de rest en de bacon fijn. Schep de gesneden bacon en salie met het brood door het ui-selderijmengsel. Meng en kneed met je handen tot een iets plakkerig mengsel.
Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan. Bak de gemarineerde tofu met de overige marinade in 2 delen 6 min. op laag vuur. Keer halverwege. Laat ze iets afkoelen.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 C. Maak de rollade: leg de 12 stukken keukentouw verticaal op gelijke afstand van elkaar over een met bakpapier beklede bakplaat. Deze gebruik je straks om de rollade vast te binden. Leg de koolbladeren 3 cm overlappend in een rechthoek van 40 bij 25 cm op de touwtjes. Zorg dat de gescheurde bladeren bedekt zijn met niet gescheurde bladen. Laat de randen vrij en verdeel in 1 laag de plakken tofu en vervolgens de plakken pompoen erover. Leg daar in een strook de vulling op, druk de vulling aan tot een ‘worst’. Rol met behulp van de touwtjes de rollade stevig op door telkens een stukje op te rollen en met het touw stevig vast te binden. Bak 25-30 min. in de oven. De baktijd is afhankelijk van hoe dik de koolbladeren zijn. Controleer na 20 min.
Breng ondertussen de cranberry’s met de kaneel, basterdsuiker en het water in een steelpan aan de kook en laat 10-15 min. zachtjes koken en iets indikken.
Haal de rollade uit de oven. Laat 5 min. rusten. Snijd de rollade met een scherp broodmes aan weerszijden van de touwtjes in plakken. Verdeel de cranberrysaus in een cirkel over een grote platte schaal. Leg daar de plakken rollade op en verdeel de salieblaadjes erover.
Vegan groenterollade met saliestuffing van Sanne Vogel
Verras je gasten met dit prachtige vegan hoofdgerecht voor kerst. Deze groenterollade bestaat uit laagjes rodekool en pompoen gevuld met een geweldige vulling van ciabatta, plantaardige bacon, tofu, miso en verse kruiden.
hoofdgerecht
null personen
395 kcal
90 min. bereiden
30 min. wachten
40 min. oventijd
Aan de slag
Laat de tofu uitlekken in een vergiet. Snijd de tofu in de lengte in plakken van een ½ cm. Druk met keukenpapier het vocht uit de tofu en meng de sojasaus, azijn, kipkruiden en misopasta erdoor. Laat de tofu minstens een uur marineren.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 C. Snijd de ciabattina in stukjes van 1 cm, verdeel over ⅓ van een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met ⅖ van de olijfolie. Verdeel de plantaardige bacon en salie over het andere deel van de bakplaat. Rooster 10-12 min. in de oven tot alles knapperig is.
Snijd ondertussen de bleekselderij in blokjes van een ½ cm, snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit ⅖ van de olijfolie in een koekenpan en bak de selderij en ui 7 min. op middelhoog vuur, roer regelmatig. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg de knoflook toe en roerbak nog 3 min. mee.
Blancheer eerst 8 grote rodekoolbladeren van de rodekool en daarna de pompoenlasagnebladen 3 min. Dep vervolgens droog met een schone theedoek.
Haal de ciabattina, bacon en salie uit de oven. Bewaar de helft van de blaadjes salie, snijd de rest en de bacon fijn. Schep de gesneden bacon en salie met het brood door het ui-selderijmengsel. Meng en kneed met je handen tot een iets plakkerig mengsel.
Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan. Bak de gemarineerde tofu met de overige marinade in 2 delen 6 min. op laag vuur. Keer halverwege. Laat ze iets afkoelen.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 C. Maak de rollade: leg de 12 stukken keukentouw verticaal op gelijke afstand van elkaar over een met bakpapier beklede bakplaat. Deze gebruik je straks om de rollade vast te binden. Leg de koolbladeren 3 cm overlappend in een rechthoek van 40 bij 25 cm op de touwtjes. Zorg dat de gescheurde bladeren bedekt zijn met niet gescheurde bladen. Laat de randen vrij en verdeel in 1 laag de plakken tofu en vervolgens de plakken pompoen erover. Leg daar in een strook de vulling op, druk de vulling aan tot een ‘worst’. Rol met behulp van de touwtjes de rollade stevig op door telkens een stukje op te rollen en met het touw stevig vast te binden. Bak 25-30 min. in de oven. De baktijd is afhankelijk van hoe dik de koolbladeren zijn. Controleer na 20 min.
Breng ondertussen de cranberry’s met de kaneel, basterdsuiker en het water in een steelpan aan de kook en laat 10-15 min. zachtjes koken en iets indikken.
Haal de rollade uit de oven. Laat 5 min. rusten. Snijd de rollade met een scherp broodmes aan weerszijden van de touwtjes in plakken. Verdeel de cranberrysaus in een cirkel over een grote platte schaal. Leg daar de plakken rollade op en verdeel de salieblaadjes erover.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
550 g tofu naturel
3 el sojasaus
1 el azijn
1 el Verstegen kipkruiden
2 el misopasta
1 ciabattina
5 el milde olijfolie
120 g vegan bacon
15 g verse salie
100 g bleekselderij
2 middelgrote uien
3 tenen knoflook
1 biologische rodekool
200 g pompoen lasagnebladen
250 g diepvries cranberry’s
½ tl gemalen kaneel
50 g lichte basterdsuiker
100 ml water
Dit heb je nodig
bakpapier
stukken keukentouw van 40 cm