Witlof uit de oven met kaas en puree
Witlof uit de oven, daar kan niets mis aan gaan! Deze schotel houden we vega met kaas en puree met een beetje pit dankzij de mosterd.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar.
Smelt de helft van de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Bak al roerend 3 min. tot het mengsel lichtbruin begint te kleuren (roux). Voeg beetje bij beetje ⅗ van de melk toe en breng aan de kook. Kook in 3 min. al roerend met een garde tot een dikke saus. Voeg de nootmuskaat, wat peper en eventueel zout toe.
Snijd ondertussen de onderkant van de witlofstronken, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren. Kook het witlof 3 min en giet af.
Giet de aardappelen af en stamp met de mosterd, de rest van de boter en de rest van de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de puree over de ovenschaal. Verdeel het witlof over de puree. Verdeel de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar in de oven. Snijd de peterselie fijn en strooi over de ovenschotel.
Witlof uit de oven met kaas en puree
Witlof uit de oven, daar kan niets mis aan gaan! Deze schotel houden we vega met kaas en puree met een beetje pit dankzij de mosterd.
hoofdgerecht
null personen
535 kcal
30 min. bereiden
25 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar.
Smelt de helft van de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Bak al roerend 3 min. tot het mengsel lichtbruin begint te kleuren (roux). Voeg beetje bij beetje ⅗ van de melk toe en breng aan de kook. Kook in 3 min. al roerend met een garde tot een dikke saus. Voeg de nootmuskaat, wat peper en eventueel zout toe.
Snijd ondertussen de onderkant van de witlofstronken, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren. Kook het witlof 3 min en giet af.
Giet de aardappelen af en stamp met de mosterd, de rest van de boter en de rest van de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de puree over de ovenschaal. Verdeel het witlof over de puree. Verdeel de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar in de oven. Snijd de peterselie fijn en strooi over de ovenschotel.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
1 kg iets kruimige aardappel
60 g ongezouten roomboter
30 g tarwebloem
500 ml halfvolle melk
¼ tl nootmuskaat
4 stronken witlof
2 el dijonmosterd
150 g geraspte kaas voor ovengratin
7½ g verse peterselie
Dit heb je nodig
pureestamper
ronde ovenschaal (Ø 28 cm)