Nasi rames
bewaar
bewaar

Nasi rames

In Indonesië kun je bij veel warungs nasi rames vinden. Het is een gerecht waar rijst de basis is en gemengd wordt met een verzameling van bijgerechten. In deze versie van nasi rames hebben we kip met ketjap, kokosboontjes en een gebakken sambaleitje.

10 min. bereiden

18 ingrediënten

Aan de slag

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook ondertussen de eieren in 7 min.

Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit ¼ van olie in een steelpan en bak de helft van de ui en ⅓ knoflook 1 min. Voeg de kokosmelk, het citroengras en de helft van de vetsin toe en breng aan de kook. Kook de sperziebonen in de kokosmelk in 6 min. beetgaar. Breng op smaak met peper en zout. Haal het citroengras eruit, verwijder de buitenste bladeren en snijd de zachte binnenkant heel fijn.

Snijd de kipdijfilet in blokjes van 1 cm. Verhit ondertussen ¼ van de olie in de koekenpan en bak de kip in 5 min. goudbruin en gaar. Voeg de laatste min. ¼ van de ui, ⅓ knoflook, de sambal oelek, de ketjap en het fijngesneden citroengras toe en bak nog 1 min. mee.

Pel ondertussen de eieren en snijd de tomaat in kleine blokjes. Verhit ¼ van de olie in een koekenpan en bak de gepelde eieren rondom een beetje knapperig en goudgeel. Haal de eieren uit de pan en bak de tomaat, rest van de ui, de rest van de knoflook, sambal oelek, het water, de trassie en de rest van de vetsin 1 min. Pureer in een hoge beker met de staafmixer tot een puree. Doe samen met de eieren terug in de pan en bak nog 1 min. op hoog vuur mee. Breng op smaak met peper.

Verhit ondertussen een koekenpan zonder boter of olie en bak de kokos in 1 min goud. Hak de pinda’s grof en meng door het kokosrasp.

Serveer de rijst in het midden van een bord met de sperziebonen, kip, ei, atjar en de rest van de sambal in groepjes eromheen. Strooi het kokos-pinda mengsel erover.

algemeenLekker met kroepoek.
variatietipUitgebreid de tijd? Maak dan een uitgebreide stoof zoals dit recept voor beef rendang
vegatipJe kunt de kip vervangen met gebakken tempeh zoals dit recept voor sambal goreng tempeh.
achtergrondinfoNasi rames of Nasi campur is een gerecht dat staat voor gemengde rijst. In Indonesië kun bij je veel warung's nasi rames vinden. Het is een gerecht waar rijst de basis is en gemengd wordt met een verzameling van bijgerechten. Traditionele warungs hebben een flink uitgebreide verzameling aan bijgerechten. Deze kunnen verschillen ten opzichte van lokale ingrediënten, regio, voorkeur enz. In de toko’s in Nederland wordt dit gerecht vaak gemaakt met rijst en een keuze uit 1 of 2 vlees/vis bijgerechten, 1 of 2 groente bijgerechten, een eitje en andere toppings. Je kunt bij dit recept dus nog extra bijgerechten toevoegen als je dat wilt.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Roerbakken / wokken

Instructievideo - 00:54 min.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Nasi rames

In Indonesië kun je bij veel warungs nasi rames vinden. Het is een gerecht waar rijst de basis is en gemengd wordt met een verzameling van bijgerechten. In deze versie van nasi rames hebben we kip met ketjap, kokosboontjes en een gebakken sambaleitje.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig