Cranberry
In desserts, als saus bij een stukje wild, op je brood of meegekookt met groente: cranberry’s zijn echte multitalenten in de keuken. Vers én gedroogd. Dit zijn onze favoriete cranberryrecepten.
Wat zijn cranberry’s?
Cranberry’s zijn de bitterzoete bessen van de cranberryplant, een plant uit de heidefamilie. In het Nederlands worden ze ook wel ‘veenbessen’ genoemd. Ze groeien in Nederland op de Waddeneilanden en op enkele plekken in de rest van het land. Je kunt cranberry’s vers of gedroogd eten.
Wat kun je maken met cranberry’s?
Cranberry’s en wild is een klassieke combinatie, en niet voor niets: het friszoete van de cranberry’s past heel goed bij de volle smaak van wild, zoals hertenbiefstuk. Combineer een zelfgemaakte cranberrycompote met paté voor een feestelijk voorgerecht zonder veel moeite. Meegekookt in zuurkool doen cranberry’s het heel goed als bijgerecht bij een worstje en aardappelpuree. Ze zijn ook lekker bij spruitjes, of gedroogd verwerkt in zoet, zoals in deze cacao-cranberrytruffels of appelflappen met cranberry’s en pecannoten.
Wat gebruik je: gedroogde of verse cranberry's?
Of je verse of gedroogde cranberry’s gebruikt, hangt helemaal af van het gerecht dat je wilt maken. Verse cranberry’s zijn vooral geschikt om compote, saus of jam mee te maken. Gedroogde cranberry’s zijn handig om te verwerken in zoete tussendoortjes zoals mueslirepen of granola, als accent in hartige gerechten of om zo te eten als tussendoortje.
Zijn cranberry's gezond?
Cranberry’s staan net als andere soorten groente en fruit in de Schijf van Vijf, en zijn dus een gezonde keuze. In cranberry’s zit vitamine C.
Cranberry compote (zoet)
- Rasp de gele schil van een ½ schoongeboende citroen en pers de vrucht uit. Doe 500 g cranberry’s (diepvries) met 200 g honing en het citroensap en -rasp in een steelpan. Laat 30 min. inkoken op laag vuur. Roer regelmatig. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Direct aan de slag
Lekker met cranberry
Meer winterfruit
Ook lekker in de winter