Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Boen de citroen schoon en schil met de dunschiller de gele schil van de vrucht.
Breng de wijn met het water, de citroenschil, suiker, het kaneelstokje, de kardemompeulen en saffraan aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost, voeg dan de peren toe. Zet het vuur laag en laat de peren met de deksel op de pan in 45 min. gaar worden.
Haal de peren uit de pan en leg ze ineen schaal. Laat het vocht in 15-20 min. inkoken tot een siroop. Schenk de siroop door een zeef over de peren. Bestrooi met de goudpoeder.
Stoofperen recepten

Wat zijn stoofperen?
Stoofperen is een gerecht van gestoofde peertjes die gekookt worden in rode wijn of port. De harde peertjes worden een aantal uur op laag vuur gekookt zodat ze zacht en sappig worden. Er is even wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat! Stoofpeertjes combineren goed met kruiden als kaneel en kruidnagel of steranijs en worden vaak geserveerd als bijgerecht of als nagerecht.
Welke peren voor stoofperen?
Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood. Naast de Gieser Wildemans zijn er nog genoeg andere peren waar je uit kunt kiezen: de Saint Rémy, de Zoete Brederode, de Winterrietpeer en de Kleipeer (Winterjan).


Welke wijn voor stoofperen?
In de klassieke bereiding van stoofperen worden de peertjes gekookt in een soepele rode wijn. Je kunt er ook voor kiezen om stoofperen in lichtzoete witte wijn te koken. Ze kleuren dan niet rood, maar krijgen een blanke kleur. Stoofpeertjes kunnen naast wijn ook gekookt worden in port en bessensap. Bessensap is een goed alternatief voor kinderen en zwangere vrouwen.
Hoe bewaar je stoofperen?
Rauwe stoofperen kun je enkele weken op een koele, donkere plek bewaren. Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.

Stoofperen maken
Ingrediënten
Aantal personen
4 stoofperen | |
1 citroen | |
500 ml droge witte wijn | |
250 ml water | |
100 gram kristalsuiker | |
0.5 kaneelstokje | |
5 kardemompeulen | |
0.5 buisje saffraan | |
0.25 theelepel gold glitter dust |
Dit heb je nodig
dunschiller
Stoofperen maken
Een écht Hollands bijgerecht op tafel zetten? Met dit recept voor stoofpeertjes slaag je altijd.
Stoofperen maken:
Snijd met een scherp mesje of dunschiller 3 reepjes gele schil van 1 schoongeboende citroen. Schil 1 kilo stoofpeertjes (Gieser Wildeman) met een scherp mesje of dunschiller. Laat de steeltjes eraan zitten. Doe de stoofperen in een ruime pan en voeg 250 ml soepele rode wijn t...
03:22
Direct aan de slag
3
4-8 personen
AH Excellent Stoofpeertjes verspakket
Alleen in de winkel
2
350 g
AH Zoete stoofpeertjes
0
per stuk
AH Citroen
3
20 g
Verstegen Kaneel heel
1
9 g
Verstegen Zakje steranijs heel
1
4 g
Verstegen Laurier heel
3
35 g
Verstegen Kruidnagel gemalen
4
1 l
AH Soepele Zuid-Afrikaanse huiswijn rood
4
1 l
AH Vol & halfzoete Zuid-Afrikaanse wit