Griekse recepten
Griekse recepten: wist je dat de Griekse keuken naast Griekse salade, moussaka en gyros nog veel meer te bieden heeft? Wat dacht je van souvlaki en spanakopita? Waan je op een Grieks eiland en dippen maar, in die tzatziki!
Moussaka
- Schil en snijd de aardappelen in plakken van ca. een ½ cm. Snijd het kroontje en de onderkant van de aubergines af en snijd de aubergine in de lengte in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten met het zout en laat 10 min. staan. Dep met keukenpapier het vrijgekomen vocht af.
- Verhit ondertussen 5 el (per 4 personen) olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van de aardappelschijfjes 6 min. Keer de schijfjes halverwege. Neem uit de pan en laat ze uitlekken op een bord bekleed met keuken papier. Herhaal met de rest van de aardappelschijfjes.
- Bak ¼ van de aubergineplakken op hoog vuur in 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Herhaal dit in 3 delen met de rest van de aubergine-plakken. Hou de gebakken aardappelen en aubergine apart tot gebruik.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit 2 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui in 3 min. glazig. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak mee. Doe het gehakt erbij en bak alles nog 5 min. Schep regelmatig om.
- Voeg de kaneel, kruidnagel, gedroogde tijm, peper en eventueel zout toe. Schep goed om.
- Doe de tomatenpuree bij het gehakt-mengsel en bak dit 2 min. al roerend mee. Voeg vervolgens de gepelde tomaten, runderfond en laurierblaadjes toe. Roer goed door en laat het gehaktmengsel op laag vuur in ca. 30 min. zonder deksel inkoken.
- Verwarm de oven voor op 190 ºC. Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en nootmuskaat toe. Laat al roerend op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur in 5 min. zachtjes koken tot je een dikke gebonden saus hebt (bechamel). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel achtereenvolgens de aardappel-schijfjes, aubergineplakken, gehaktsaus en bechamelsaus over de ovenschaal. Bak de moussaka in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Hoe ziet de Griekse keuken eruit?
Je kent het wel: even een broodje gyros halen om de honger te stillen na een stapavond. Heerlijk! En in de zomer zet je een kleurrijke Griekse salade op tafel. De Griekse keuken staat ook bekend om moussaka, een ovenschotel op basis van aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus. Het vleugje kaneel is onmisbaar. Liever geen vlees? Je maakt dit laagjesgerecht ook heel makkelijk vegan. En als je echt indruk wil maken, dan serveer je spanakopita, een spinazietaart van filodeeg!
Hoe maak je frappé (Griekse ijskoffie)?
Ons favoriete Griekse drankje? Niet ouzo, maar frappé: de Griekse variant op ijskoffie. Ben je ooit in Griekenland op vakantie geweest, dan heb je deze heerlijk verkoelende koffie vast al eens gedronken. En het fijne: je maakt deze dorstlesser ook makkelijk thuis. Meer dan ijsblokjes, espresso-oploskoffie, suiker en ijskoud water heb je niet nodig! Je schudt alles 30 seconden door elkaar totdat een schuimige massa ontstaat, rietje in je glas en drinken maar. In Griekenland wordt frappé ook wel met gecondenseerde melk geserveerd, lekker!
Wat zijn mezze?
Mezze-tafels zijn rijkgevulde tafels met soms wel tientallen koude en warme gerechtjes en kleine hapjes, een maaltijd op zich. Ga jij een mezze-tafel maken? Serveer bijvoorbeeld groene olijven, gevulde wijnbladeren en Libanees platbrood of Turks brood en zet er dips als tzatziki bij. Vaak worden mezze gevolgd door een hoofdgerecht: gegrilde kip of vis, of gegrild vlees. Een glaasje ouzo (anijslikeur) hoort er zeker bij. Zet de tafel vol en genieten maar!
Griekse hoofdgerechten
Soorten mezze