Pitabroodjes maken
Pitabroodjes: plat van buiten, hol van binnen. Deze Griekse klassieker is onmisbaar bij tzatziki, mezze of gyros.
Aan de slag
Verwarm het water tot lauwwarm (max 40°C). Doe het water met de gist, suiker en 30 g bloem (per 10 stuks) in een grote kom en roer door elkaar. Laat 10 min. staan.
Voeg de helft van de olijfolie, de rest van de bloem en het zout toe en meng met een lepel. Stort het deeg op het aanrecht als het samenkomt en kneed in ca. 3 min. met je handen tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.
Doe de rest van de olie in een schone, droge kom en leg het deeg erin. Keer het deeg zodat het rondom met olie bedekt is en dek de kom af met vershoudfolie. Laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in 10 porties (per 10 stuks). Rol van elke portie een bol onder je handpalm. Bedek de deegbollen met een vochtige theedoek en laat 10 min. rusten.
Rol de deegbollen uit tot cirkels met een diameter van ca. 12 cm. Verhit een gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Leg een pita in de pan. Keer de pita na 1-2 min., als hij is opgebold. Bak de pita nog 1 min. en haal uit de pan. Bak op dezelfde manier de andere broodjes. Houd ze warm onder een schone theedoek.
Pitabroodjes maken
Pitabroodjes: plat van buiten, hol van binnen. Deze Griekse klassieker is onmisbaar bij tzatziki, mezze of gyros.
bijgerecht
null porties
130 kcal
45 min. bereiden
80 min. wachten
Aan de slag
Verwarm het water tot lauwwarm (max 40°C). Doe het water met de gist, suiker en 30 g bloem (per 10 stuks) in een grote kom en roer door elkaar. Laat 10 min. staan.
Voeg de helft van de olijfolie, de rest van de bloem en het zout toe en meng met een lepel. Stort het deeg op het aanrecht als het samenkomt en kneed in ca. 3 min. met je handen tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.
Doe de rest van de olie in een schone, droge kom en leg het deeg erin. Keer het deeg zodat het rondom met olie bedekt is en dek de kom af met vershoudfolie. Laat ca. 1 uur rijzen op een warme plek, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in 10 porties (per 10 stuks). Rol van elke portie een bol onder je handpalm. Bedek de deegbollen met een vochtige theedoek en laat 10 min. rusten.
Rol de deegbollen uit tot cirkels met een diameter van ca. 12 cm. Verhit een gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Leg een pita in de pan. Keer de pita na 1-2 min., als hij is opgebold. Bak de pita nog 1 min. en haal uit de pan. Bak op dezelfde manier de andere broodjes. Houd ze warm onder een schone theedoek.
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
140 ml water
7 g gedroogde gist
½ tl kristalsuiker
300 g tarwebloem
2 el extra vierge olijfolie
1 tl zout
Dit heb je nodig
vershoudfolie
schone theedoek
gietijzeren pan
deegroller