Griekse gehaktballetjes
Voor bij de borrel, als lunch of diner, deze Griekse balletjes met frisse tzatziki zijn altijd een goed idee.
Aan de slag
Verwijder de korsten van het brood en scheur het brood grof. Doe in een grote kom en laat weken in de melk. Snipper ondertussen de ui. Snijd ¾ van de tenen knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn. Snijd de muntblaadjes fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Doe het gehakt bij het brood in de kom. Voeg de ui, knoflook, de helft van de peterselie, helft van de munt en helft van het citroenrasp toe. Voeg het ei, de azijn en oregano toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Kneed het mengsel ca. 3 min. met je handen en laat het vervolgens 30 min. rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer op de grove kant van een blokrasp en meng het zout erdoor. Doe in een vergiet en laat 5 min. staan. Druk het vocht eruit. Rasp de rest van de knoflook op de fijne kant van de blokrasp en meng met de komkommer door de yoghurt, rest van de munt en peterselie en de rest van het citroenrasp. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat afgedekt in de koelkast staan tot gebruik.
Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en vorm er met natte handen balletjes van Ø 2 cm van. Doe de bloem in een diep bord en rol de balletjes erdoor. Het gehaktmengsel is vrij nat, daardoor worden de gehaktballetjes straks lekker sappig. Het maakt het rollen wel iets lastiger.
Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van de gehaktballen in ca. 10 min. gaar. Keer regelmatig. Herhaal met de rest van het gehakt en olie. Serveer de gehaktballetjes met de tzatziki.
Griekse gehaktballetjes
Voor bij de borrel, als lunch of diner, deze Griekse balletjes met frisse tzatziki zijn altijd een goed idee.
null personen
350 kcal
40 min. bereiden
25 min. wachten
Aan de slag
Verwijder de korsten van het brood en scheur het brood grof. Doe in een grote kom en laat weken in de melk. Snipper ondertussen de ui. Snijd ¾ van de tenen knoflook fijn. Snijd de peterselie fijn. Snijd de muntblaadjes fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Doe het gehakt bij het brood in de kom. Voeg de ui, knoflook, de helft van de peterselie, helft van de munt en helft van het citroenrasp toe. Voeg het ei, de azijn en oregano toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Kneed het mengsel ca. 3 min. met je handen en laat het vervolgens 30 min. rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer op de grove kant van een blokrasp en meng het zout erdoor. Doe in een vergiet en laat 5 min. staan. Druk het vocht eruit. Rasp de rest van de knoflook op de fijne kant van de blokrasp en meng met de komkommer door de yoghurt, rest van de munt en peterselie en de rest van het citroenrasp. Breng op smaak met peper en eventueel zout en laat afgedekt in de koelkast staan tot gebruik.
Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en vorm er met natte handen balletjes van Ø 2 cm van. Doe de bloem in een diep bord en rol de balletjes erdoor. Het gehaktmengsel is vrij nat, daardoor worden de gehaktballetjes straks lekker sappig. Het maakt het rollen wel iets lastiger.
Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van de gehaktballen in ca. 10 min. gaar. Keer regelmatig. Herhaal met de rest van het gehakt en olie. Serveer de gehaktballetjes met de tzatziki.
combinatietip:
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
2 sneetjes wit vloerbrood
50 ml volle melk
1 rode ui
4 tenen knoflook
15 g verse platte peterselie
15 g verse munt
1 citroen
300 g half-om-halfgehakt
1 middelgroot ei
1 el rodewijnazijn
2 tl gedroogde oregano
1 komkommer
½ tl zout
200 g yoghurt Griekse stijl 10%
75 g tarwebloem
4 el milde olijfolie