Recepten met gerookte zalm
Met smoky, zoutige zalm kun je alle culinaire kanten op. Van pasta tot salade en als beleg op een bagel met een lik cream cheese: er is weinig wat niet opknapt van gerookte zalm. Dit zijn onze favorieten!
Voorgerecht met gerookte zalm maken
- Kook de eitjes in 2 min. halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze.
- Snijd ondertussen het kapje van het brood en snijd 4 broodplakken van 1 cm dik (per 4 personen). Rooster de plakken in de broodrooster en snijd ze schuin doormidden.
- Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng een ½ tl citroenrasp met de crème fraîche en mierikswortel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Besmeer de toast met de mierikswortelcrème. Verdeel de zalm erover en leg de kwarteleitjes erop. Garneer met de peterselie en bestrooi met peper.
Kan je gerookte zalm eten als je zwanger bent?
Zwangere vrouwen wordt afgeraden om rauwe of koud gerookte vis te eten, inclusief gerookte zalm. Rauwe of onvoldoende verhitte vis eten geeft een risico op bacteriële besmetting, zoals listeria. Hoewel koud gerookte zalm door het rookproces enigszins geconserveerd is, kunnen aanwezige bacteriën niet volledig worden geëlimineerd. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een zorgverlener, omdat individuele gezondheidssituaties kunnen variëren.
Gerookte zalm invriezen: hoe?
Als je zalm wil invriezen kan je het beste in plasticfolie wikkelen of plaatsen in een luchtdichte diepvrieszak. Je kan de zalm ook verdelen in porties om het gemakkelijker te ontdooien. Label de verpakking met de invriesdatum en plaats de zalm in het vriesvak voor een snelle bevriezing. Het wordt aanbevolen om gerookte zalm tot maximaal 2 tot 3 maanden in de vriezer te bwaren, zo behoudt het de kwaliteit en smaak. Na deze periode kan de zalm nog steeds veilig zijn om te eten, maar de textuur en smaak kunnen achteruitgaan. Als je de gerookte zalm weer wilt gebruiken, ontdooi het dan in de koelkast.
Meer gerookte vis