Bieslook

Bieslook

Laten we het eens hebben over bieslook. Wist je dat het tot de familie van knoflook en uien behoort? Bovendien is het heerlijk fris en valt de smaak het beste te omschrijven als die van een verfijnde ui. Bieslook wordt vaak gebruikt om verschillende gerechten mee af te maken.

Wat is bieslook?

Wat is bieslook?

Bieslook is een verse kruidensoort die bekend staat om zijn lange dunne groene stengels. Je kunt bieslook zowel gedroogd als vers gebruiken. Ook zie je dat bieslook vaak in producten is verwerkt zoals in bijvoorbeeld zuivelspread, eiersalade, sauzen en dips.

Is bieslook gezond?

Bieslook is een natuurlijke smaakmaker waardoor je minder kunstmatige smaakmakers of zout hoeft te gebruiken om toch een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.

Is bieslook gezond?
Hoe gebruik je bieslook?

Hoe gebruik je bieslook?

Je kunt bieslook op verschillende manieren gebruiken.

  • Vers: verse bieslook kun je toevoegen aan salades, pasta- of rijstschotels, soepen, sauzen en dips. Wanneer je verse bieslook koopt, kies dan eens voor een plantje. Wanneer je bieslook wilt gebruiken knip je precies genoeg af zodat je minder voedsel hoeft te verspillen. Daarnaast blijft je bieslook nog langer houdbaar ook! Mits je deze natuurlijk op tijd water geeft.

  • Gedroogd: Gedroogde bieslook kun je toevoegen aan marinades, sauzen, kruidenmengsels en rubs voor een extra smaakboost.

  • Als garnering: Geef wat kleur aan je gerecht door hier wat fijngesneden bieslook aan toe te voegen.

Kun je alles van bieslook eten?

Bieslook is het meest bekend om zijn stengels die dan ook het meeste gegeten worden. Wist je dat bieslook ook bloeit met prachtige, lila bloemen die niet alleen mooi zijn om te zien, maar ook eetbaar zijn? Deze bloemen kun je bijvoorbeeld gebruiken om je salade of gerecht een verfijnde look te geven.

Kun je alles van bieslook eten?
Bieslook invriezen

Bieslook invriezen

Toch nog iets overgehouden van je bieslook? Bieslook kun je goed invriezen. Doe de overgebleven bieslook in een (boterham)zakje en knoop deze vervolgens dicht en leg het in de vriezer. Zo blijft je bieslook tot 12 maanden lang houdbaar.

Scrambled tofu met bieslook op toast

Scrambled tofu met bieslook op toast

  1. Laat de tofu uitlekken. Verkruimel deze in een kom grof met je handen of met een pureestamper. Voeg de sojadrink de uienpoeder, de gerookte-paprikapoeder en de kurkuma toe en meng goed. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd ondertussen 4 dikke plakken van het volkorenbrood (per 4 personen). Rooster het brood in een broodrooster.
  2. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de tofu in 6 min. op middelhoog vuur gaar. Schep regelmatig om. Voeg na 5 min. de rest van de boter toe. Snijd ondertussen de bieslook fijn. Verdeel de scrambled tofu over de geroosterde sneetjes brood. Garneer met de bieslook en peper.