9 praktische tips om minder voedsel te verspillen

Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland zo’n 33.4 kilo prima voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee! Eigenlijk is het heel simpel: slim boodschappen doen, slim koken en slim bewaren. Benieuwd hoe jij minder voedsel kan verspillen? We delen een aantal tips met je!

 

Tip 1: Check je voorraad

Als je niet weet wat je in huis hebt, koop je snel dingen dubbel en groeit de kans op verspilling. Controleer dus altijd je voorraadkast, diepvries en koelkast voordat je naar de winkel gaat of online bestelt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die een boodschappenlijst maken jaarlijks zo’n 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden. Simpelweg omdat ze weten wat er aan voorraad in huis is en niet te veel inslaan. In de AH app kun je makkelijk een digitaal lijstje maken. Klik op het product dat je nodig hebt en het staat meteen op je lijst. Die kun je aanvullen wanneer je wilt. Handig toch?

Voorraad eten in de voorraadkast

Tip 2: Maak een boodschappenlijstje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een boodschappenlijst maken jaarlijks zo’n 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden. Simpelweg omdat ze weten wat er aan voorraad in huis is en niet te veel inslaan. In de AH app kun je makkelijk een digitaal lijstje maken. Klik op het product dat je nodig hebt en het staat meteen op je lijst. Die kun je aanvullen wanneer je wilt. Handig toch?

Boodschappenlijstje maken in de AH app

Tip 3: Let op de kortingssticker

Tip: Producten voorzien van deze sticker worden automatisch afgeprijsd op basis van de houdbaarheidsdatum, het kortingspercentage is te zien op de elektronische prijskaart. Zo kan het kortingspercentage gedurende de dag oplopen tot wel 70%! Naast kip en vlees passen we dynamisch afprijzen nu ook toe op vis, groentegemak en nog veel meer versproducten. Voor het overige assortiment in de winkel en voor alle winkels waar nog geen dynamisch afprijzen is, gebruiken we de bekende 35% korting sticker.

Tip 4: Kijk of er overblijvers beschikbaar zijn bij jouw favoriete Albert Heijn

Overblijvers zijn producten die aan het eind van de dag overblijven en uit het assortiment gaan of een naderende houdbaarheidsdatum hebben. Je kunt ze tegen een extra voordelige prijs meenemen in een eigen tas.

AH Overblijvers is nu beschikbaar in alle Albert Heijn winkels. Zo hopen we minimaal 4.5 miljoen minder voedsel te verspillen. En jou ook nog een extra voordeel te geven! Lees meer over overblijvers

Tip 5: Kook de juiste hoeveelheid

Wie eten er vandaag allemaal mee? Wat is een goede portie? En hoeveel heb ik in totaal nodig? Allemaal vragen die je je kan afvragen voordat je aan de slag gaat in de keuken. Een keukenweegschaal kan handig zijn om af te wegen hoeveel je in de pan moet doen. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om de porties af te wegen. Deze producten zetten namelijk uit tijdens het koken. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Hiervan kook je al snel te veel. Bekijk ook eens onze recepten koken met kliekjes.

Kook in grote hoeveelheden

Tip 6: Geef eten een 2e kans

Met restjes van maaltijden kun je lekkere hapjes en bijgerechten maken. Dat geldt ook voor overrijpe groente en fruit. Bananen bijvoorbeeld. Bruine bananen mogen er misschien wat minder aantrekkelijk uitzien, weggooien is nergens voor nodig. In sommige recepten smaken ze zelfs beter! Een heerlijk voorbeeld is dit gezonde bananenbrood. Benieuwd hoe het beste kan koken met kliekjes? Bekijk de koken met kliekjes recepten van Allerhande.

Bananenbrood in plakjes gesneden

Tip 7: Zet je koelkast op 4°C

Staat jouw koelkast wel op de juiste temperatuur? Bij veel mensen niet. Wist je dat wanneer je je koelkast op 4°C zet bacteriën minder kans hebben om uit te groeien? Zo houd je je eten langer goed en hoef je minder weg te gooien. Ook loop je minder kans op voedselinfecties.

Voedingsmiddelen in de koelkast

Tip 8: Let op de houdbaarheid

Goed omgaan met houdbaarheidsdata kan voedselverspilling voorkomen. Maar hoe zit het nou precies? Twee begrippen zijn belangrijk: 'Te Gebruiken Tot' (TGT) en ‘Ten minste Houdbaar Tot’ (THT).

  • Producten die zeer bederfelijk zijn, krijgen een TGT-datum mee. Daarna is het niet veilig om ze te gebruiken. Gebruik of vries ze in vóór of óp de datum.
  • De THT datum staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruitgaan, maar het product is wel veilig. Tip: kijk, ruik en proef of het nog lekker is.

 

Spinazie in weckpotjes

Tip 9: Bewaar je eten op de juiste manier

Bewaar je appels nu in de koelkast of niet? (ja!) En hoe zit het met tomaten? (nee). Door groente en fruit slim te bewaren blijven ze lekker lang vers en lekker. Wil je meer weten, kijk naar Samen Tegen Voedselverspilling, onze partner in de strijd tegen voedselverpsilling.

Groenten en fruit die wel en niet in de koelkast mogen

5 vragen over biodiversiteit. Hoe zit het precies?

Wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk? Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis Biodiversity Center geeft je alle antwoorden!

Lees alles over biodiversiteit
Wereldbol met biodiversiteit

Zelf aan de slag met je moestuin

Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.

Lees onze moestuin tips
Herbruikbare zak met groente en fruit

5 tips om biodiversiteit te vergroten

Wat kan jij doen om de natuur een handje te helpen? We geven je 5 praktische tips om jouw impact op biodiversiteit te vergroten.

Lees hoe jij biodiversiteit kan vergroten
Wereldbol gemaakt van sla